Små lejligheder billigere i København end i Aarhus

Foto: Boligsiden

Skal man have en lille lejlighed er det billigere at købe den i Hovedstaden end i Aarhus, viser undersøgelse fra Boligsiden.dk

Det er en dyr fornøjelse at købe lejlighed i København. Og med priser der er steget knap 11 procent i Region Hovedstaden over det seneste år er det kun blevet dyrere. Derfor er det måske overraskende, at det stadig er billigere at købe en lille lejlighed i København, end det er i Aarhus.

”Forskellen er ganske markant. De mindre lejligheder i Aarhus koster i omegnen af 2.500 kroner mere pr. kvadratmeter end i København. For en lejlighed på 60 kvadratmeter skal man altså betale 150.000 kroner mere i Aarhus”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Men det har ikke altid været sådan. I 2006 var de små lejligheder under 75 kvadratmeter noget billigere i Aarhus end i København, men i 2007 vendte billedet, og mens de små lejligheder blev billigere og billigere i København, faldt priserne ikke nær så meget i Aarhus.

Alligevel har Københavnerpriserne halet ind. I midten af 2012 var prisforskellen tæt på at ramme 5.000 kroner pr. kvadratmeter i Aarhus favør, så forskellen er altså halveret på halvandet år.

Intensiv jagt på studieboliger

Der er netop nu omkring 700 små lejligheder til salg i Københavns kommune. Det er noget mere end de knap 300 stykker, som Aarhus Kommune kan stampe op af jorden. Og presset på de små – og ikke mindst billige – lejligheder er enorm.  Med det rekordhøje optag på de videregående uddannelser i 2013, har boligjagten for mange studerende været intens, og der er intet der tyder på, at det bliver nemmere i 2014.

”De stigende priser i både Aarhus og København afspejler blandt andet en øget efterspørgsel. Det er ingen sag at finde en ledig lejlighed i Isbjerget i Aarhus eller en lejlighed til et tocicret millionbeløb i Hovedstaden, men vil man have en lille, prisrigtig bolig er det noget sværere”, siger Birgit Daetz.

Udbuddet af lejligheder – uanset størrelse – er dog steget langt mere i København i 2013 end det er i Aarhus. Der er kommet 30 procent flere ejerlejligheder til salg i Købehavn i 2013, mens der kun er kommet godt 1 procent flere lejligheder til salg i Aarhus.

Lejligheder er generelt dyrere i Købehavn

Det er påfaldende, at de små lejligheder er så meget dyrere i Aarhus end de er i København, da København ellers gennemsnitligt holder højere priser pr. kvadratmeter end Aarhus. Det kan hænge sammen med, at der stadig er en del gamle, små lejligheder i København, hvor ikke alle er blevet renoverede eller byfornyede. De små københavnerlejligheder uden eksempelvis bad er med til at trække gennemsnitsprisen ned for lejligheder under 75 kvadratmeter.