Sælgere af ejerlejligheder dumpede prisen i 2009 – igen!

Foto: Boligsiden

Prisfaldene på ejerlejligheder tog af i de sidste måneder af 2009, men samlet set blev det forgangne år endnu et annus horribilis for sælgerne. Derfor faldt antallet af nyudbudte ejerlejligheder også drastisk.

Der synes næsten ingen grænser at være for, hvor store tæsk boligsælgerne rundt om i landet må lægge ryg til. Samlet set er priserne på ejerlejligheder styrtdykket med voldsomme 35 pct. siden toppen i midten af 2006. Alene sidste år måtte sælgerne kigge til fra sidelinien, mens priserne tog endnu et stort dyk: 11 pct. faldt udbudspriserne i løbet af 2009. Det viser tal fra Boligsiden.dk.

”Faldet følger i kølvandet på et lidt større fald på 12 pct. i 2008. Men vores tal viser heldigvis også, at den nedadgående kurve fladede gevaldigt ud i sidste halvår af 2009. Så det var især de første seks måneder af året, der var hårde ved priserne”, siger Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.

Faktisk peger hun på, at udviklingen på markedet for ejerlejligheder i Københavns-området i disse måneder vender, og priserne er så småt også begyndt at stige hen imod slutningen af sidste år.

Mobile københavnere

”Bortset fra Vestjylland med et prisfald på kun 3 pct og Fyn med 5 pct. i 2009 finder man årets mindste prisfald i København og Københavns Omegn. Men det er samtidig her, at udbuddet er klart størst samtidig med, at mobiliteten blandt køberne er stor, fordi der er en stor boligkoncentration i et tætbebygget og stort byområde”, siger Birgit Daetz.

Der er med andre ord mere at vælge imellem i hovedstadsområdet inden for en rimelig afstand. Derfor er køberne ofte villige til at flytte derhen, hvor prisen passer til pengepungen. Det har i første omgang været med til at presse priserne nedad. Omvendt peger Birgit Daetz på, at det samlede udbud af ejerlejligheder alene i København by er faldet med 20 pct. i 2008 og massive 46 pct. sidste år:

”Det voldsomt faldende udbud har simpelthen påvirket priserne i positiv retning i de seneste måneder. Når der ikke er meget at vælge imellem, bliver det også sværere at have is i maven.”

Men det går stadig ikke lige godt over hele linien; prisfaldene er således stadig til at få øje på i Nordsjælland, Vest- og Sydsjælland, i Syd- samt Østjylland. I alle fire landsdele faldt priserne med 11 pct. i løbet af sidste år.

København trækker landet ned – og op igen

”Det er med til at trække det gennemsnitlige prisfald for landet som helhed op på de 11 pct. Men vi noterer os, at der ikke bliver brudt nogen mønstre; boligmarkedet bærer præg af, at priserne på ejerlejligheder startede nedturen før huspriserne. Samtidig skete det først i København og sidenhen skyllede effekten ud over resten af landet. Nu vender bøtten – først på markedet for ejerlejligheder og igen først i København. Samtidig er husmarkedet i Københavns-området også så småt ved at rette sig. Jeg regner derfor med, at effekten bliver den samme igen – blot med positivt fortegn”, siger Birgit Daetz.

Igennem de to seneste år er den gennemsnitlige udbudspris for en kvadratmeter ejerlejlighed i alt faldet med 6.900 kroner, så den ved årsskiftet lå på 21.300 kroner. Billigst er den med 14.900 kroner i Vestjylland; dyrest i København by med 28.500 kroner.

Priser stiger

I samme periode er det samlede udbud af ejerlejligheder til salg faldet med i alt 5.600 stykker; et procentuelt fald i 2008 først på 12 pct. sammenlignet med året forinden; sidenhen et fald på markante 31 pct. i løbet af 2009.

”Fortsætter udbuddet med at falde i år, så tror jeg på, at de meget omtalte skattelettelser og større tro på fremtiden får priserne til at stige, så det kan ses – i hvert fald i København. Kun faktorer som eventuelt stigende rente og øget arbejdsløshed er trusler”, slutter Birgit Daetz.

Holder den analyse stik, så er sælgerne af ejerlejligheder for en tid færdige med at tage imod flere tæsk på prisen.