Sådan gik 1. halvår på boligmarkedet

Foto: Boligsiden

Boligsiden.dk har gjort status. Hvad gik op, og hvad gik ned på boligmarkedet de første seks måneder af 2013. Læs med her.

Boligmarkedet er gået til 2013 som en vordende motionist med et nytårsforsæt: Nu skal der ske noget. Resultaterne er kommet i løbet af de første seks måneder af året. Her får du et overblik over tendenserne på boligmarkedet i 2013.

Helt overordnet set er boligmarkedet kommet godt fra start. Sammenlignet med første halvår i 2012 har der været knap 6 procent flere handler i år. Boligmarkedet ser ud til for alvor at have rystet finanskrisen af sig og har udviklet sig positivt på en række parametre.

Sommerhuse

Mest markant for sommerhusene er det stigende udbud i årets første halvår. I årets første seks måneder er udbuddet af sommerhuse steget med 13 procent. Det er forventeligt, at sommerhusudbuddet stiger hen over forårsmånederne, men i juni i år var der 6,5 procent flere sommerhuse til salg end samme måned året før, og udbuddet har været rekordhøjt.

”Boligmarkedet har været gunstigt for sælgerne det første halvår. Det har smittet af på sommerhusmarkedet også, og det har fået folk til at tro på, at sommerhuset igen kan sælges”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Villaer og rækkehuse

For villaer og rækkehuse er det mest iøjnefaldende, at prisnedslagene er blevet mindre. Nedslagene er skrumpet med 5 procent, og hvor der i december 2012 blev givet 731 kr. i  nedslag pr. kvadratmeter, er der ikke mere end 696 kr. at hente nu, for hver kvadratmeter der er til salg.

Villaer og rækkehuse er ikke first-movers på boligmarkedet. Ejerlejlighederne sætter standarden, og husene følger efter på sikker afstand. Det betyder også, at der ændringerne for villaer og rækkehuse primært er slået igennem på nedslagene i forhold til nogle af de andre parametre som salgspris eller salgstider. Forventeligt vil husene følge i ejerlejlighedernes spor, når tiden er inde.

Lejligheder

Lejlighederne for alvor rykket fra i 2013. Priserne er steget med 6 procent alene i første halvår af 2013. Gennemsnitsprisen pr. kvadratmeter for hele landet har for længst rundet 20.000 kr., og er på vej mod de 21.000 kr. Samtidig er der virkelig blevet fyret op under lejlighedssalget, og mange lejligheder bliver solgt, næsten før de er sat til salg. I første halvår er salgstiden faldet hele 11 procent. Der er med andre ord blevet sværere – og dyrere – at anskaffe sig en lejlighed, mens sælgerne har haft et rigtig godt halvår.