Så dyr er din studieby

Foto: Boligsiden

Vil du læse til lærer, er det ikke lige meget, hvor du starter studiet. I København og Aarhus koster studieboligerne over dobbelt så meget som i Esbjerg, viser tal fra Boligsiden.dk.

Drømmer du om at blive lærer, har du gode muligheder for at starte på studiet overalt i landet. Du kan vælge de store studiebyer som København og Aarhus, men du kan også slå dig ned i fx Aalborg, Odense eller Esbjerg ud over en lang række mindre byer.

Måske vil du helst læse i København eller Aarhus, men har du ikke guld på kistebunden, skal du overveje et af alternativerne. Det kan nemlig hurtigt blive dyrt at bo storbyen. I København og Aarhus koster de små lejligheder på under 75 kvadratmeter det dobbelte af, hvad en lejlighed i samme størrelse koster i Esbjerg.

Esbjerg har den laveste salgspris pr. kvadratmeter, når der skal handles små lejligheder. I februar 2015 kostede en kvadratmeter 12.300 kroner i Esbjerg for en lejlighed på under 75 kvadratmeter, og det er under det halve af prisen i både København og Aarhus. Det svarer til, at en lejlighed på 50 kvadratmeter bliver solgt for 614.000 kroner i Esbjerg, mens samme lejlighed ville koste knap 1,4 millioner kroner i Aarhus.

”Som studerende vil man måske helst bo i København eller Aarhus, men boligmarkedet er benhårdt netop nu, og prisniveauet tårnhøjt. Skal man overleve på SU, og hører man ikke til de heldige, der kan få en billig andelsbolig eller et kollegieværelse, har man langt større muligheder for at få økonomien til at hænge sammen, hvis man køber lejlighed i Esbjerg, Odense eller Aalborg”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Prisen for en studiebolig

I Esbjerg koster de små ejerlejligheder, der holder sig under 75 kvadratmeter, 12.300 kroner pr. kvadratmeter. Odense er næstbilligst med gennemsnitlige salgspriser på 14.900 kroner pr. kvadratmeter, mens Aalborg er knap 1.000 kroner dyrere pr. kvadratmeter.

I den anden ende af spektret kæmper Aarhus og København om at være dyrest. Aarhus ligger et mulehår foran København, og Aarhus er dermed Danmarks dyreste studieby med gennemsnitlige salgspriser på 27.200 kroner pr. kvadratmeter for lejligheder på maksimalt 75 kvadratmeter.

”Aarhus har i en årrække været dyrere end København, når man udelukkende så på salgspriserne på de små lejligheder. Men hvor prisniveauet begyndte at falde lidt i Aarhus i slutningen af 2014, holdt København det høje niveau, og det har fået de to storbyer til at ligge næsten side om side på prisen”, siger Birgit Daetz

Det koster lejlighederne på under 75 kvadratmeter – kroner pr. kvadratmeter:

  1. Aarhus: 27.181 kr.
  2. København: 26.388 kr.
  3. Aalborg: 15.869 kr.
  4. Odense: 14.929 kr.
  5. Esbjerg: 12.284 kr.