Så billig er brændeovn i sommerhuset

Foto: Boligsiden.

En vinterweekend i sommerhus med knitrende ild er hyggelig. Prisen for huset afhænger af, om ilden kommer fra en brændeovn eller en pejs, viser ny undersøgelse fra Boligsiden.dk

Sommerhuse er ikke kun til sommerbrug. Du kan bruge sommerhuset som et tiltrængt vintereksil, hvor du kan suse hen, når du hiver en weekend ud af kalenderen. Har sommerhuset brændeovn, kan du se frem til en tophyggelig vinterweekend foran den knitrende ild, hvor du kan læse bøger og drikke dampende varm kakao, efter en gåtur i vinterkulden.

Vinteren er på mange måder sommerhustid – modsat hvad mange tror. For det første er vinteren et rigtig godt tidspunkt at købe sommerhus på, da priserne falder og prisnedslagene stiger. I gennemsnit kan du regne med at spare 40.000 kroner på et sommerhus, hvis du køber det i  vinterhalvåret i stedet for om sommeren.

Billige brændeovne

Vælger du at starte din sommerhusjagt nu, kan du også glæde dig over, at hvert andet sommerhus, der er til salg netop nu, har brændeovn eller pejs. Det svarer til, at godt 6.500 af de sommerhuse, der er til salg nu, er udstyret med den hyggelige varmekilde. Og du betaler ikke ekstra for brændeovnen. Sommerhuse med brændeovn bliver i det store hele udbudt til samme priser som sommerhuse uden.

Pejs trækker sommerhusprisen op

Drømmer du om en åben pejs, skal du til gengæld have den store pengepung frem. I gennemsnit bliver sommerhusene netop nu udbudt til lige knap 17.000 kr. pr. kvadratmeter,  men har sommerhuset pejs, er udbudsprisen helt oppe i 21.700. I Region Hovedstaden er det endnu dyrere. Her bliver sommerhuse med pejs udbudt til svimlende 32.600 kr. pr. kvadratmeter, mens sommerhusene i området udbydes til bare 18.900 kr. pr. kvadratmeter. Region Hovedstadens sommerhuse med brændeovn fås i sammenligning til en foræringspris på 17.000 kr. pr. kvadratmeter.

Så meget må du bruge sommerhuset om vinteren

Sommerhusloven regulerer brugen af dit sommerhus, og den betyder, at du ikke bare må slå dig ned i sommerhuset hele vinteren. Du må til gengæld godt bruge dit sommerhus til kortere ophold i vinterperioden, der strækker sig fra 1. oktober til 31. marts. Er du pensionist og har haft sommerhuset i over otte år, gælder der dog andre regler.

Hvis du planlægger at bruge sommerhuset om vinteren, bør du sørge for, at det holdes opvarmet og frostfrit. Der skal være en temperatur på 10-12 grader i de perioder, du ikke bor i huset og i det hele taget skal du sikre dig imod frostsprængninger og kedelige vandskader om vinteren. Læs mere på Bolius.dk om hvordan du sikrer sommerhuset for vinteren.

Find mere om