Projektsalg: Boligejere har tjent en million på tre år

Foto: Boligsiden

På bare tre år har de københavnske projektsalgskøbere tjent mere end en millioner kroner. Det viser en ny opgørelse fra Boligsiden.dk, der har set nærmere på de projektsalgsboliger, der blev købt i 2014 og solgt igen i 2017.

Det har været en yderst lukrativ forretning at købe projektsalg. Det ved de københavnere, der i 2014 købte en nybygget ejerlejlighed eller et nybygget rækkehus, som de solgte igen blot tre år senere i 2017. De kunne gå fra handlen med en gennemsnitlig gevinst på 1,2 millioner kroner, viser nye tal fra Boligsiden.dk.

Med andre ord betyder det, at værdien på en enkelt kvadratmeter i de pågældende projektboliger i Hovedstaden i gennemsnit er steget over 10.000 kroner på tre år. I Aarhus var fortjenesten på omkring 6.800 kroner per kvadratmeter, hvilket betyder, at aarhusianerne kunne stikke 741.000 kroner lige ned i foret efter, hvad man må kalde en ganske kort ejerperiode.

”I årene lige efter finanskrisen lå byggeriet generelt stille, og da det igen tog fart, var priserne i de største byer på vej op. Da renten nåede et exceptionelt lavt niveau i 2015, gav det pludselig mulighed for at låne billigere og dermed købere dyrere, og det var med til at booste priserne, i særdeles også på projektsalget,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Boligkøb i byerne er en lukket fest

Det har dog været langt fra gratis at komme til de rullende projektsalgsmillioner. Blandt de københavnske projektboliger, der blev købt i 2014 og solgt igen sidste år, lå den gennemsnitlige købspris på 3,9 millioner kroner. Mere appetitlig var prisen i Aarhus, hvor handlerne blev lukket med en gennemsnitlig pris på 2,7 millioner kroner.

”De mest attraktive dele af boligmarkedet er en lukket fest for de økonomisk velfunderede. Det gælder særligt i de største byer, hvor fortjenesten i kroner og øre har været størst henover de seneste år. Så når vi taler om en millionfortjeneste, handler det ikke kun om at købe på det rigtige tidspunkt, men også om at have midlerne til overhovedet at træde ind på markedet,” siger Birgit Daetz.

En stærk tro på markedet

Mange projektsalgskøbere har erhvervet sig – og gør det stadig – en bolig uden at se den først. De har set tegninger, 3D-modeller eller måske endda en fremvisningsbolig

”Der er med andre ord en lille usikkerhed forbundet med købet. Nu ser vi til gengæld en lang række boliger med meget få år på bagen med god rumfordeling, minimal vedligehold, gode energimærker og store altaner, som sagtens kan konkurrere med ellers attraktive bebyggelser i bykernerne,” siger Birgit Daetz, og fortsætter.

”Samtidig kan nye købere se, at priserne på nybyggeriet er skudt i vejret på ganske kort tid. Det er også en faktor, der gør, at folk er villige til at betale prisen. Der er en stærk tro på markedet.”

I 2017 lød den gennemsnitlige salgspris på projektboliger købt i 2014 på 5,1 millioner kroner i København. I landets andenstørste by lyder det tilsvarende beløb på knap 3,5 millioner kroner.

Gevinst på projektsalgsboliger – købt i 2014/solgt i 2017:

KommuneGns. købspris 2014Gns. salgspris 2017Gns. gevinstGns. gevinst pr. kvm
København3.913.157 kr.5.139.178 kr.1.226.021 kr.10.115 kr.
Aarhus2.721.498 kr.3.462.455. kr.740.957 kr.6.786 kr.

(Tabellen viser ejerlejligheder og rækkehuse, der er købt i 2014 og solgt igen i 2017. Boligerne har byggeår i 2014 eller senere. Opgørelsen er baseret på 45 handler i København og 22 handler i Aarhus. Kilde: Boligsiden.dk)

Find mere om