Prisnedslag er faldet, men stiger nu igen

På to år er det gennemsnitlige prisnedslag godt og vel halveret. Tendensen gælder for såvel enfamiliehuse som ejerlejligheder, men nu vender udviklingen i retning af større nedslag i prisen. Det viser tal fra www.boligsiden.dk.

Boligsælgerne har læst på lektien og er i dag væsentligt bedre forberedt, når de går til ejendomsmægleren for at sætte boligen til salg. I hvert fald er der i dag synlig forskel på den udbudspris, som boligejerne lægger ud med og den pris, som de ender med at få. Det viser friske tal fra www.boligsiden.dk.

”Efter finanskrisen brød ud i sensommeren 2008, blev det for mange næsten umuligt at sælge boligen – i hvert fald til en pris, som sælger var villig til at acceptere. Boligejerne var imidlertid ret hurtige til at acceptere en markant lavere pris end den oprindelige udbudspris. For stort set natten over blev prisnedslagene meget højere”, fortæller Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.

Nedslag fordoblet

I det meste af 2008 skulle boligkøberne således ikke regne med at opnå et gennemsnitligt nedslag, der var større end 7 til 9 procent. Men i 4. kvartal begyndte sælgerne at komme køberne i møde.

”Når man ser på rækkehuse og villaer, røg prisnedslagene de sidste tre måneder af 2008 op på omkring 14 pct. Her holdt det sig indtil udgangen af 1. kvartal 2009. Og forskellen mellem udbudspris og salgspris for ejerlejlighederne steg fra omkring otte pct. til 15-16 pct.”, siger Birgit Daetz.

Bøtten vender

Også det mønster fortsatte til udgangen af marts sidste år. Men herfra vender bøtten så småt igen. Og allerede i 2. kvartal i fjor faldet forskellen mellem udbuds- og salgspris til et niveau på 11 pct. for alle de tre nævnte boligtyper.

”Siden 2. kvartal sidste år er størrelsen af prisnedslagene faldet yderligere, om end knap så hurtigt; men i dag handles rækkehusene til en pris, der i gennemsnit kun ligger 5-6 pct. under udbudsprisen, ejerlejlighederne ligger en anelse højere med afslag på 6-7 pct., mens villakøberne kan se frem til at skulle betale cirka 8-9 pct. mindre, end prisskiltet viser”, fastslår Birgit Daetz.

Nedslag stiger igen

Selv om året endnu ikke er rundet ud, og der derfor ikke kan gøres endeligt status over de seneste måneders udvikling, tyder meget imidlertid på, at sælgerne igen skal regne med at give større prisnedslag. Og det er især villaejerne, der kommer til at holde for.
Boligsidens tal viser nemlig, at der indtil videre er registreret godt og vel 2.700 handler med villaer i 4. kvartal af 2010, og at der i gennemsnit er givet prisnedslag på 14 pct. af udbudsprisen. Til sammenligning var prisnedslaget i kvartalet forinden på 8 pct.

Udviklingen ser ud til at være generel, for også de øvrige boligtyper er negativt påvirket.

Markedet lurepasser

”Prisnedslaget på rækkehusene ligger i årets sidste tre måneder på 7 pct. mod 5 pct. i perioden juli til september. For ejerlejlighederne er tallet steget fra 6 pct. til 9 pct. i indeværende kvartal”, siger Birgit Daetz.

Hun mener, at den positive udvikling, som boligmarkedet trods alt har været inde i det sidste halvandet års tid, nu ser ud til at aftage en anelse.

”Markedet har været stabilt i en længere periode, men krisen er ifølge økonomerne jo langt fra ovre. Samtidig står vi midt i en periode, hvor boligejerne er i gang med at refinansiere deres kreditlån, og der er nok mange – også potentielle boligkøbere – der lige skal se, hvilken vej vinden blæser. Det kan være et par årsager til, at der er kommet mere forbeholdenhed ind i markedet igen”, slutter Birgit Daetz.