Selv om boligpriserne det seneste år er faldet med op til 8 procent på Bornholm, bliver der ikke solgt flere huse. Samtidig er liggetiderne steget markant, og der er mange flere huse til salg.
Som i stort set alle andre dele af landet falder boligpriserne også på Bornholm. Alligevel bliver der ikke solgt flere fritidshuse, og salget af enfamiliehusene er ligefrem gået tilbage i det seneste år. Det viser en opgørelse fra Boligsiden.dk.
”Udbudspriserne på de bornholmske huse er faldet med otte procent siden maj sidste år. Det er halvdelen af faldet på landsplan. Derimod falder sommerhusene kun fem procent i pris, hvilket er marginalt mindre end seks procentsfaldet på landsplan”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationschef hos Boligsiden.dk.
Hun forklarer også, at salget af sommerhuse i årets påskeferie ligger helt på niveau med salget i påsken sidste år. Derimod er køberne mere forbeholdne over for de bornhomske enfamiliehuse.
Mange flere huse til salg
”Salget af villaer i påskemåneden ligger 40 procent lavere end i påsken sidste år, og indtrykket af boligmarkedet på klippeøen bliver desværre ikke bedre, når vores tal samtidig afslører, at antallet af villaer og fritidshuse til salg i de sidste 12 måneder er steget ganske meget”, fastslår Birgit Daetz.
Mens der i dag er det samme antal fritidshuse til salg som for et år siden, så er antallet af bornholmske fritidshuse i udbud steget med 16% i forhold til maj måned 2008. Også når det gælder markedet for enfamiliehuse, kommer der langt flere emner til salg på Bornholm end i det øvrige Danmark. Der er i dag 43% flere villaer til salg på Bornholm end for 12 måneder siden. På landsplan er stigningen på 16%.
Liggetider stiger markant
Vender man så også blikket mod liggetiderne – den tid det tager, fra boligen bliver sat til salg, til der er skrevet slutseddel – bliver billedet ikke meget bedre. Snarere tværtimod. For hvor det for et år siden tog lige godt fire måneder at få solgt sit sommerhus, går der i dag gennemsnitligt lige over 11 måneder. Liggetiderne for villaer og rækkehuse er steget knap så meget – fra i underkanten af fire måneder til i dag seks en halv måned.
Lægger man alle disse faktorer sammen, er der næppe tvivl om, at de nuværende udbudspriser på sommerhuse og villaer ikke stemmer overens med, hvad køberne er villige til at betale.
Basis for større køberinteresse
Til gengæld har de bornholmske boligsælgere vist, at de i langt større grad end deres ligesindede på landets andre store øer uden bro – Samsø, Læsø, Fanø og Ærø – er mere villige til at sænke udbudsprisen. På et par af disse øer er priserne nemlig ligefrem steget i det seneste år, selv om der i den periode faktisk er solgt færre boliger.
Får udbudspriserne på Bornholm et nøk mere nedad, er der utvivlsomt basis for, at køberne i større udstrækning vender blikket mod den danske perle i Østersøen.