Prisen på ejerlejligheder er steget med over 10 pct. på et år

Foto: Boligsiden

Mens prisen på andelslejligheder står stille, er ejerlejlighederne i København og Århus blevet ikke så lidt dyrere siden sidste år.

Hvor markedet for andelsboliger har indfundet sig i et ganske stabilt leje, forholder det sig ganske anderledes med ejerlejlighederne. Generelt set er de danske ejerlejligheder blevet støt dyrere gennem det seneste års tid, og det er især København og Århus, der trækker opad. Det viser nye salgstal fra www.boligsiden.dk.

”Hvis man anser det laveste prisniveau siden pristoppen for indeks 100, så ligger København og Frederiksberg netop nu på indeks 112”, fortæller Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.

19 % stigning på et år

Priserne nåede bunden i hovedstaden i maj sidste år og er siden da steget måned for måned. Men udviklingen er endnu mere iøjnefaldende i Århus. Her er priserne steget 19 pct., siden de ramte bunden i februar 2009.

”Dermed har Århus elimineret det ellers så traditionelle prisgab til Hovedstaden. Så langt vores data rækker tilbage, har priserne på ejerlejligheder i København og Frederiksberg ligget over Århus”, siger Birgit Daetz.

Da priserne var på det højeste – i første halvår af 2006 – kostede en ejerlejlighed således over 20 pct. mere i Hovedstaden sammenlignet med Århus. Det spænd er siden da løbende blevet indsnævret. Og siden sidste forår har de århusianske priser ligget side om side med de københavnske.

Mindste lejligheder trækker prisen op

Det er især de mindre lejligheder, der trækker det gennemsnitlige prisniveau op i Århus. Ser man alene på ejerlejlighederne under 75 kvm, var disse i foråret 2006 omkring 15 pct. billigere i Århus sammenlignet med København. Men da priserne siden falder voldsommere i Hovedstaden end i provinsen, krydser priserne i Århus og København hinanden i marts 2006. Siden da har de mindste århusianske ejerlejligheder været dyrere og støt øget spændet til Hovedstaden.

Stadig langt til toppen

Prisstigningerne til trods er der stadig meget langt til de glade dage for fire år siden, hvor en kvadratmeter ejerlejlighed i København i gennemsnit kostede lige godt 30.000 kroner og 26.000 i Århus.

”Københavnerpriserne ligger – trods en stigning på 12 pct. siden bunden – fortsat 26 pct. under topniveauet i efteråret 2006. I Århus er priserne i dag 18 pct. lavere, end da de var på det højeste”, siger Birgit Daetz.

De gennemsnitlige kvadratmeterpriser ligger i dag på lige i underkanten af 23.000 i København og Frederiksberg, mens prisen ligger lige over det niveau i Århus.

På landsplan skal man af med omkring 18.500 kroner for en kvadratmeter ejerlejlighed, et leje der har været meget stabilt det seneste halve år. Derimod ser priserne ud til fortsat at stige i landets to største byer.

Artiklen er udarbejdet på baggrund af indberetninger af salgsdata fra landets ejendomsmæglere.

Find mere om