Populære rækkehuse forsvinder fra markedet

Foto: Boligsiden

Det har aldrig været sværere at finde et rækkehuse til salg, end det er nu. I august dykkede antallet af rækkehuse til salg ned under 2.000. Så få rækkehuse har der ikke været til salg siden januar 2009, hvor Boligsiden.dk begyndte at måle.

Når vi flytter fra landet til byen, køber vi ikke udelukkende lejligheder. Også rækkehusene er blevet voldsomt populære, da de typisk ligger mere bynært end villaerne. Det afspejler sig nu i udbuddet af rækkehuse, der i dag ligger markant under udbuddet i januar 2009, hvor Boligsiden.dk begyndte at måle. I august 2009 var der 2.996 rækkehuse til salg, mens der i august 2015 blot var 1.977. I samme periode er udbuddet af villaer steget.

”Der er en stor efterspørgsel efter rækkehuse. Sammenligner man salget af rækkehuse i de første otte måneder af 2009 med samme periode i 2015, er antallet af handler steget med 131 procent. I samme periode er antallet af villahandler steget med 101 procent. Salget af rækkehuse er altså steget mere end salget af villaer”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, og fortsætter:

”Rækkehusene er der, og de bliver også sat til salg, men når de bliver solgt hurtigt, daler det samlede udbud. I august havde 40 procent af rækkehusene der var til salg, en liggetid på under 90 dage. I august 2009 var det kun 28 procent, der havde været til salg i under 90 dage”.

Dyre rækker

Rækkehusenes appel udspringer ikke af prisen og ønsket om at gøre et kup. I gennemsnit har salgsprisen på et rækkehus ligget 200.000 kroner over salgsprisen på en villa i 2015. Rækkehusenes høje pris skyldes blandt andet, at husene er mere bynære, og den øgede efterspørgsel kan også have været med til at skubbe priserne op. Samtidig er rækkehusene samlet set af nyere dato end villaerne. 20 procent af de rækkehuse der er til salg i dag, er projektsalg. Til sammenligning gælder det kun 1 procent af de villaer der er til salg.

En overkommelig bolig

Rækkehusene kan være – men er ikke altid – mindre end villaerne, og det mere overkommelige antal kvadratmeter kan appellere til fx singler eller seniorer. Samtidig vil grunden altid være mindre end en gennemsnitlig parcelhusgrund. For nogle er det en klar fordel, at græsset kan slås på 10 minutter i stedet for på en time, og at havearbejdet generelt er en overkommelig opgave.

Ifølge Danmarks Statistik er der godt 400.000 række-, kæde og dobbelthuse i Danmark. Til sammenligning er der godt 1,2 millioner parcel- og stuehuse.