Østkyst vs. vestkyst: Her er de billigste sommerhuse

Foto: Boligsiden.

Sommerhusene i Østjylland er stadig markant billigere end dem i Vestjylland, viser ny analyse fra Boligsiden.dk

Ønsker man sig et sommerhus på en af Jyllands kyststrækninger, kan det betale sig at kigge på østkysten, hvis man vil have den billigste pris. Her er udbudspriserne nemlig markant lavere end på vestkysten.

”Siden vi begyndte at måle i januar 2009, har udbudspriserne altid været højere i Vestjylland. Det hænger sammen med, at de vestjyske sommerhuse ofte er større end dem på østkysten. Østjylland er stort set på niveau med resten af landet, så det er Vestjylland, der skiller sig ud”, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Store sommerhuse koster

I juli 2009 kostede et vestjysk sommerhus i gennemsnit 140.000 kr. mere end et østjysk. I juli i år er forskellen på 240.000 kr. I praksis betyder det, at sommeroasen i øst koster knap 1,4 millioner kroner, mens oasen i vest koster godt 1,6 millioner kroner.

”Noget af forklaringen på den stigende forskel i udbudspriserne kan komme af, at der er bygget flere store sommerhuse på vestkysten i perioden fra 2009 til 2013, og udbudsprisen afspejler i nogen grad størrelsen på huset. Ser man på den gennemsnitlige udbudspris pr. kvadratmeter, følges de øst- og vestjyske sommerhuse nemlig pænt ad”, siger Birgit Daetz.

Dyre kysthuse

Ønsker man at have sommerhus enten på øst- eller vestkysten af Jylland må man dog forberede sig på at betale en højere kvadratmeterpris end andre steder i landet. Et gennemsnitligt sommerhus i Danmark koster nemlig 14.200 kr. pr. kvadratmeter, men vil man have sommerhus på østkysten må man af med 17.200 kr. pr. kvadratmeter og på vestkysten 17.400 kr. pr. kvadratmeter.

Billig vestjysk sol

Selvom kvadratmeterpriserne er næsten ens i øst og vest, er der en lille spidsfindighed, når det kommer til prisen for en solskinstime. Ser man på DMIs opgørelse over solskinstimer og matcher med gennemsnitspriserne på sommerhuse i de respektive kommuner, viser det sig nemlig at solen er billigere de fleste steder på vestkysten.

På vestkysten koster en time dansk sol de fleste steder mellem 600 og 900 kr. Østkysten derimod har de fleste steder priser på over 1.050 kr. Vil du have billig østjysk sol, skal du nordpå. Omkring Mariagerfjord og Aalborg er priserne til gengæld helt nede under 600 kr.

Læs også: Her får du mest sol for pengene

Og hvem er det så, der tager for sig af de store vestjyske sommerhuse med den megen sol? Det er såmænd vestjyderne selv. De færreste vestjyder kører over 50 km. for at komme i sommerhus, og foretrækker at blive i landsdelen, hvor man får pænt med sol for pengene. De fleste østjyder, der bor syd for Djursland, kører til gengæld mellem 75 og 100 km for at komme i sommerhus.

Find mere om