Nu stiger boligpriserne i hovedstaden

Foto: Boligsiden

Udbudspriserne på såvel enfamiliehuse som ejerlejligheder steg i København i årets 3. kvartal. Set over 12 måneder er priserne imidlertid faldet.

Man skal passe på med at drage forhastede konklusioner i disse finanskrisetider. Alligevel tyder alt på, at bøtten er vendt – i hvert fald på det københavnske boligmarked. Nye tal fra Boligsiden.dk viser nemlig, at udbudspriserne steg fra juli til september måned.

”Priserne på villaer og rækkehuse i København har fået et nøk opad i 3. kvartal. Sælgerne har lagt 2,1 procent på prisen set i forhold til 2. kvartal”, siger kommunikationschef hos Boligsiden Birgit Daetz.

Skuden ser også ud til at være vendt på det københavnske marked for ejerlejligheder. Her steg udbudspriserne i sidste kvartal med 1,5%.

Der er naturligvis forskel på udbuds- og salgspriser. Men tallene hænger meget godt sammen med homes prisindeks, der udkom tidligere på ugen. Ejendomsmæglerkædens tal viser nemlig, at priserne på ejerlejligheder i København kun faldt med 0,2% fra august til september. Altså nærmest en stagnation.

”Når udbudspriserne stiger lidt i København, hænger det selvfølgelig sammen med en øget optimisme hos både købere og sælgere. Og der skal jo også være lidt at handle med, så vores tal stemmer godt overens med homes salgsindeks”, siger Birgit Daetz.

Fortsat prisfald i resten af landet

Nu skal der jo dryppes lidt malurt i bægeret, og i stort set hele det øvrige Danmark er udviklingen endnu ikke vendt til det positive. Godt nok er der også sket en stigning – på 2,2% – i udbudspriserne på huse i de københavnske omegnskommuner, men i resten af landet er der tale om fortsat tilbagegang i udbudspriserne. Om end det slet ikke går så stærkt som tidligere.

”Prisfaldene aftager i styrke, helt klart, og et par steder uden for København er der da også tendens til stagnation eller endda en minimal prisstigning på husmarkedet. Men det generelle billede er fortsat, at priserne endnu ikke helt har nået bunden”, forklarer Birgit Daetz.

Når det gælder markedet for ejerlejligheder, er billedet helt entydigt, at prisstigningerne kun ses i Københavns Kommune. I resten af kongeriget er der fortsat prisfald – i kommunerne omkring København med helt op til 9,3% i 3. kvartal. Nordsjælland har også langt fra nået bunden og tager den lidet flatterende andenplads – med 8,7% – i ’konkurrencen’ om de største prisfald.

Store prisfald i Jylland

I Jylland er der store prisfald på 7,3% i Østjylland og 5,2% i Sydjylland. I de øvrige dele af landet svinger faldene i udbudspriser fra 0,6% til 1,9%.

”Prisfaldene skal stadig ses på baggrund af udviklingen, siden boligprisfaldet satte ind for et par år siden. På landsplan er udbudspriserne på villaer og rækkehuse faldet med 12,6 procent over det seneste år. I sidste kvartal var faldet reduceret til 1,8 procent sammenlignet med kvartalet forinden. For ejerlejlighederne er tallene henholdsvis minus 4,1 procent og minus 10,4 procent”, fastslår Birgit Daetz.
I København er bøtten imidlertid vendt, og hovedstaden fører an, når det går tilbage, men så sandelig også når det igen går fremad. Så det er bare at håbe, at boligmarkedet i de øvrige dele af landet også står over for en positiv ændring i de kommende måneder.