Nagelfaste priser på sønderjyske sommerhuse

Foto: Boligsiden

Prisfaldet på sommerhuse i Sønderjylland er ovre. Samtidig skifter færre boliger ejer. Årsagen er til dels, at mange sommerhussælgere ikke ønsker at gå på kompromis med udbudsprisen.

Efter en række år med turbulens blæser der nu mildere vinde over boligmarkedet. Det gælder ikke mindst på det sønderjyske marked for fritidsboliger. For hvor priserne gennem hele sidste kalenderår gennemgik et fald på godt 7 pct., har prisen for en kvadratmeter sommerhus ligget næsten nagelfast igennem hele 2010.

I årets første seks måneder har man konsekvent skullet betale lige omkring 17.300 kroner pr. kvadratmeter. Det fremgår af udbudstal for Tønder, Aabenraa og Sønderborg kommuner, som Boligsiden.dk har udarbejdet for Boligmarkedet.

45 pct. færre solgte huse

Samtidig med at priserne altså stagnerer, falder antallet af fritidsboliger, der skifter ejermand. I første halvår af 2009 blev der således fjernet 189 sommerhuse fra internettets annonceringskanaler; til sammenligning faldt dette tal til blot 105 i den tilsvarende periode i år. Med andre ord er der i år solgt 45 pct. færre fritidsboliger i Sønderjylland i forhold til i fjor.

”De senere års prisfald er uden tvivl blevet for store for mange sommerhusejere. Smertegrænsen for, hvor langt ned man kan gå, er tilsyneladende nået. Og mange sommerhusejere har så solid en økonomi, at de ikke er til sinds at gå på kompromis med udbudsprisen”, forklarer Birgit Daetz fra Boligsiden.dk.

Sænker ikke prisen

En hurtig søgning på Boligsiden indikerer, at hun har ret. Af de cirka 400 fritidsboliger, der er annonceret til salg i Tønder, Aabenraa og Sønderborg, er det cirka tre ud af fire sælgere, der ikke har sænket prisen i udbudsperioden.
Ser man på de rigtigt store prisreduktioner, er der kun seks af de udbudte huse, hvor prisen er sænket med 20 pct. eller mere.

”Knap 25 pct. af de udbudte fritidsboliger i Sønderjylland har endvidere stået til salg i to år eller mere. Lægger man faktorerne sammen, fortæller det, at prisen mange steder er den, der står på skiltet”, siger Birgit Daetz.

Den gennemsnitlige liggetid for det samlede antal boliger til salg har da heller ikke ændret sig nævneværdigt siden sidste forår. Den svinger en del fra måned til måned, men ligger på omkring 12-13 måneder. Det er altså den tid de annoncerede fritidsboliger står til salg på Boligsiden.

God nyhed for køberne

Den gode nyhed for boligkøberne er, at antallet af huse til salg også er nogenlunde konstant. Set over en periode på to år er det godt nok steget fra 300 til 400 stykker i dag. Men siden sidste forår har udviklingen stort set stået stille.

Derfor er der god mulighed for, at man kan finde et godt hus til en fornuftig pris i Sønderjylland. Og helt nagelfaste er priserne heller ikke alle steder; der er trods alt prisnedsættelser på en fjerdedel af de udbudte huse.

Find mere om