Medvind på boligmarkedet på Sjælland

solgte huse

Foto: Boligsiden

Det seneste år er huspriserne steget i 64 af landets 98 kommuner, viser tal fra Boligsidens Markedsindeks . Der er prisstigninger over næsten hele Sjælland, der i øjeblikket er et af de områder, der har klaret sig bedst i 2016 på boligmarkedet.

Der er vind i sejlene på det sjællandske boligmarked, hvor huspriserne er steget i næsten alle kommuner fra maj 2015 til maj 2016. Kun tre kommuner er i rødt og har haft et prisfald i perioden, og en enkelt kommune holdt prisniveauet. Ellers er Sjælland det største sammenhængende geografiske område med stigende huspriser det seneste år.

”Sjælland står stærkt på boligmarkedet i år med fremgang i både handler og huspriser. Vi har i en længere periode set tendenser til, at der var fremgang uden for hovedstadsområdet på Sjælland, men det er først i år, at billedet er så klart, som vi ser det nu”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Pæne prisstigninger

Det er ikke bare antallet af kommuner med prisstigninger seneste år, der imponerer. Huspriserne er også steget med en anseelig størrelse det seneste år. Fra maj 2015 til maj 2016 er salgsprisen for villaer og rækkehuse steget med 4,3 procent i Region Sjælland; en stigning, der kun overgås af Region Hovedstaden i samme periode.

Odsherred er den kommune, hvor huspriserne er steget allermest det seneste år. Med en stigning på knap 19 procent lægger Odsherred sig komfortabelt i spidsen, men også Glostrup, Herlev og Vordingborg er med i top 10 over de kommuner, hvor salgspriserne for villaer og rækkehuse er steget mest det seneste år. Trods en imponerende stigning lå salgsprisen for villaer og rækkehuse dog på stadigt beskedne 7.100 kroner pr. kvadratmeter i Odsherred i maj.

Langt til toppen

Selvom der blæser milde vinde over det sjællandske boligmarked, er der dog en sky, der dækker for solen. Boligpriserne i Vest- og Sydsjælland er nemlig stadig bagefter udviklingen i resten af landet. Mens huspriserne i januar 2010 lå 19 procent under landsgennemsnittet i Vest- og Sydsjælland, ligger de i dag 37 procent under gennemsnittet; et fald på 18 procentpoint. Kun Bornholm har tabt mere terræn i samme periode.

”Det går godt på Sjælland i år, men i de foregående fem-seks år har resten af landet alligevel formået at klare sig bedre, og der er et efterslæb på Sjælland, der ikke bliver indhentet på et halvt år med medvind”, siger Birgit Daetz.

Find mere om