Lejlighed med altan koster ikke altid ekstra

Foto: Boligsiden

Vil du gerne have en lejlighed med altan, behøver du ikke at frygte at blive flået. Udbudsprisen for lejligheder med altan ligger mange steder i landet lavere end for lejligheder uden altan, viser tal fra Boligsiden.dk.

Mange, der bor i lejlighed, sætter pris på en altan. Det er rart at have et ude-rum, som man ikke skal dele med andre, og altanen er en kærkommen mulighed for at spise middag udenfor, dyrke krydderurter og i det hele taget lave sin egen urban garden.

På landsplan koster lejligheder med altan mere end lejligheder uden. Små 1.300 kroner må du betale ekstra for hver kvadratmeter, hvis lejligheden har altan. For en lejlighed på 80 kvadratmeter er det en prisstigning på 100.000 kroner for hele lejligheden.

Her er de billige altaner

Men så er der kommuner, hvor lejlighederne med altan koster markant mindre end lejlighederne uden. Det gælder fx Jammerbugt, Holstebro, Stuer, Viborg, Slagelse og Fredensborg kommuner. I disse kommuner ligger prisen for lejligheder uden altan mellem 20 og 40 procent over prisen for lejligheder med altan. Altanlejlighederne er altså markant billigere i disse kommuner.

”Der er mange af de store boligbyggerier, der har altaner, og hvor lejlighederne stadig er billige. Omvendt set er der også totalrenoverede lejligheder uden altan, og her er prisen typisk høj, selvom altanen mangler. Det samlede gennemsnit afhænger meget af, hvilke lejligheder der er til salg”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Prestigebyggeri giver dyre altaner i Køge og Esbjerg

Og ganske rigtigt afhænger kommunens gennemsnitlige udbudspris for lejligheder med og uden altan af sammensætningen af boligerne, der er til salg. I Køge er forskellen mellem lejligheder med og uden altan størst. Der er en forskel i kvadratmeterprisen på over 13.000 kroner, fordi lejlighederne med altan i gennemsnit udbydes for 30.000 kroner pr. kvadratmeter, mens lejlighederne uden holder sig på beskedne 17.000 kroner pr. kvadratmeter.

Er det så nogle meget ekstravagante altaner, de har i Køge? Ja, på en måde, for størstedelen af dem sidder på nogle endnu ikke færdigbyggede lejligheder i et prestigebyggeri ved Køge Kyst. Byggeriet forventes færdigt færdig i 2015, men allerede nu er 58 af lejlighederne til salg med kvadratmeterpriser på op til 44.800 kroner, og det gør Køge-lejligheder med altan 77 % dyrere end Køge-lejligheder uden.

Næsten samme scenarie gør sig gældende i Esbjerg, hvor et nyt etagebyggeri fra 2013 med sine skyhøje priser på op til 47.000 kroner pr. kvadratmeter trækker den gennemsnitlige pris op for lejlighederne med altan og gør altanlejlighederne 35 procent dyrere end lejlighederne uden.

Beskedne forskelle i de store byer

For at få et realistisk syn på hvor meget en altan betyder for lejlighedens pris, skal man kaste et blik på de store byer. I København By er der udbudt 2.500 lejligheder til salg, og der er næsten lige mange med og uden altan. Lejlighederne med altan er udbudt for gennemsnitligt 153 kroner mere pr. kvadratmeter end lejlighederne uden, og det svarer til en forskel på blot en halv procent eller en prisforøgelse på godt 12.000 kroner for en lejlighed på 80 kvadratmeter med altan.

I Aalborg og Aarhus er forskellen lidt større. Her betaler man mellem 500 og 900 kroner ekstra pr. kvadratmeter for en lejlighed med altan, hvilket svarer til godt tre procent.

”Generelt skal man nok forvente at betale lidt ekstra for en lejlighed med altan, men det er ikke svimlende summer, med mindre altanen befinder sig på en nybygget lejlighed i et luksusbyggeri”, siger Birgit Daetz.

Så meget er prisforskellen på lejligheder med og uden altan:

Kortet nedenfor viser, hvor stor prisforskellen er på lejligheder med og uden altan. I de røde områder er lejlighederne med altan billigere end lejlighederne uden. I De grønne områder er lejlighederne med altan dyrest.

Find mere om