Huse med god energimærkning er dyrest

Foto: Boligsiden

Jo bedre energitilstand et hus har, desto dyrere er det. Villaer med energimærke A bliver således handlet til priser, der ligger op til 2/3 over prisen for huse med energimærke G. Det fremgår af salgstal fra www.boligsiden.dk.

Drømmer du om at eje et hus med minimalt eller intet varme- og strømforbrug, skal du være forberedt på at betale en pæn sjat mere end for et hus, der er mindre energirigtigt. Prisen kan nemlig være op imod dobbelt så høj alt afhængig af hvor godt energimærke, boligen er forsynet med.

Boligsiden.dk har undersøgt de gennemsnitlige salgspriser for huse i de otte forskellige energiklasser. Opgørelsen viser – med kun en enkelt undtagelse – at jo bedre energimærke et hus har fået, desto dyrere er det.

”Huse med energimærke A og B ligger side om side rent prismæssigt og bliver handlet til en gennemsnitspris på 17.800 kroner pr. kvadratmeter. Springer man et trin ned og køber et hus med energimærke C, sparer man godt 6 pct., mens huse i energiklasse D sælges godt 17 pct. billigere end de mest energirigtige villaer”, fortæller Boligsidens kommunikationsdirektør Birgit Daetz.

G-huse 25 % billigere

Laveste salgspris finder man i gruppen af enfamiliehuse med energimærke G. Her sælges husene for en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 13.200 kroner – eller kun 75 pct. af prisen for huse med A-mærke.

Splitter man de solgte huse op i to grupper med boliger på henholdsvis 140 til 160 kvm og huse over 160 kvm, fremstår billedet noget mere varieret. I gruppen med de mindre parcelhuse er boligerne med energimærke A nemlig en hel del dyrere, end når man betragter salgspriserne for alle solgte boliger med energimærke.

66 % dyrere end G-huse

”Huse i størrelsen 140 til 160 kvadratmeter, som er forsynet med energimærke A, koster i gennemsnit 19.700 kroner pr. kvadratmeter. Det svarer til 11 pct. mere end det gennemsnitlige hus med A-mærke. Samtidig koster disse huse to tredjedele mere end huse af tilsvarende størrelse, men med energimærke G. Disse handles i gennemsnit til 11.800 kroner”, forklarer Birgit Daetz.

Når det derimod drejer sig om de største danske parcelhuse, på over 160 kvadratmeter, tegner der sig et ganske anderledes billede. Her er husene med det dårligste energimærke, G, dyrere end husene med A-mærke.

Varmeregning betyder intet

”De koster paradoksalt nok 11 pct. mere end de A-mærkede huse. Men det skyldes langt hen ad vejen, at mange store, danske huse er af ældre dato. Det er for eksempel patriciervillaer i de store byer, som slet ikke lever op til vore dages byggereglement og krav til isolering med og så videre. Men det er samtidig liebhaverejendomme, som er meget luksuriøse og derfor holder en høj kvadratmeterpris”, siger Birgit Daetz og slutter:

”Segmentet, der køber disse kæmpevillaer, er ganske velpolstret og så betyder varmeregningen måske ikke det store i privatøkonomien. Men generelt set er langt de fleste huse med energimærke A noget dyrere end huse, der er mindre klimavenlige. Til gengæld sparer man så på varme- og elregningen, og med prisudviklingen in mente er energivenlige boliger nok ingen dum investering.”

Når boliger energimærkes, indplaceres de i otte kategorier, der spænder fra A1 (som er bedst) over A2 til B, C, D, E, F og G (dårligst). I Boligsidens opgørelse er huse med energimærke A1 og A2 – for overskuelighedens skyld – slået sammen til én kategori, som benævnes A.