home: Københavnske lejligheder har nu tabt 34% i værdi

Foto: Boligsiden

Prisfaldene på boligmarkedet fortsætter. Værst er det gået ud over lejlighederne i hovedstaden. Ser man på huspriserne, er de på landsplan faldet med 3,8% i årets 2. kvartal.

Boligpriserne er nu faldet så meget, at landets ejendomsmæglere igen melder om stigende salgstal. Således bliver der nu solgt omkring 5.000 boliger om måneden. Det er dog fortsat langt fra salgstallene i de glade dage, men markant bedre end slutningen af sidste år, hvor der kun blev solgt 2.000 boliger på en måned.

En af årsagerne til det øgede antal handler er, at priserne nu er kommet så langt ned, at boligkøberne igen vil være med i legen. Og prisfaldet fortsætter flere steder i landet. Værst går det ud over hovedstadsområdet, hvor priserne på lejligheder fortsætter nedturen – selv om de siden pristoppen i sensommeren 2006 allerede har mistet 34% af deres værdi.
Det fastslår ejendomsmæglerkæden home i sit seneste prisindeks for boligmarkedet.

Priser stiger i Århus

Også i Region Midtjylland, der domineres af Århus, er priserne faldet. Dog med knap så markante 11,5%. Men i modsætning til hovedstadsområdet, stiger priserne i det midtjyske faktisk igen. Det er Århus, som trækker læsset, for mens salget af lejligheder stiger i Jyllands største by, sælges der færre lejligheder uden for Århus. Alligevel øger det den gennemsnitlige kvadratmeterpris i Region Midtjylland; den steg i andet kvartal med 3,6% sammenlignet med årets tre første måneder.

Vender man blikket mod markedet for villaer og rækkehuse, er der tale om et generelt landsdækkende prisfald på 3,8% i sidste kvartal. Dermed er huspriserne faldet med 12,9% siden toppen i sommeren 2008.

Prisfaldet stopper imidlertid ikke her. Men hvor meget mere, der skal barberes af boligpriserne, før bøtten vender, hersker der en del uenighed om.

Det værste er bag os

”Ingen ved reelt, om vi mangler fem eller ti procent af det prisfald, vi er ved at tage, men vi har i hvert fald lagt det værste bag os, så køberne er i større omfang begyndt at handle”, siger kommunikationschef hos home Niels H. Carstensen.

Han henviser til, at såvel Storkøbenhavn og København samt Østjylland i maj måned ligger over indeks 100 i omsætning, mens Nordsjælland og Sydjylland ligger på niveau. Derimod er Sydsjælland, Fyn, Nordjylland og Midtjylland under niveau.

”Men det er naturligt, at de landsdele, der kom først ind i krisen, også kommer først ud. Så vi er fortrøstningsfulde – også over for de dele af landet, der halter lidt efter”, siger Niels H. Carstensen.

Han understreger endvidere, at prisstatistikken ikke er en prognose for fremtiden, men udelukkende en konstatering af, hvad der er sket på markedet. Men han kommer gerne med et bud på, hvordan fremtiden så kommer til at arte sig.

”Danske Bank og homes prognose forudsiger, at vi mangler seks-syv procent i prisfald fra toppen, før tilpasningen er færdig. Vi har taget et par procent i den seneste periode, så tilpasningen er sket overraskende hurtigt. Der er altså kloge boligejere derude, som har reageret hurtigt og har fået solgt. Og der er købere, der har fået sig et nyt hjem”, slutter Niels H. Carstensen.