Her er nedslagene skrumpet mest

I mange kommuner bliver der givet mindre nedslag, når huset skal handles. Ny analyse fra Boligsiden.dk viser, hvor i landet nedslagene er skrumpet mest det senest år.

Mange forhandlingsvillige huskøbere har måtte sænke forventningerne til at score store rabatter, når hushandlen skulle på plads. Hussælgerne giver mindre og mindre prisnedslag, og sammenlignet med sidste år, er nedslagene faldet med 8,5 procent på landsplan. Nyeste tal fra august viser, at nedslagene alene den seneste måned er faldet med 3 procent for villaer og rækkehuse. I dag bliver der gennemsnitligt givet 661 kr. i rabat pr. kvadratmeter.

Mindre rabat er tegn på opadgående boligmarked

Ændringerne dækker dog over store regionale forskelle, og i nogle kommuner er man gennem det seneste år for alvor begyndt at holde på pengene.

Lemvig er den kommune, hvor der er sket størst ændring fra sidste år til i år. Her er prisnedslagene skrumpet ikke mindre end 48 procent, og der gives nu kun 227 kr. i nedslag pr. kvadratmeter. Lemvig står dog også for landets næstlaveste kvadratmeterpriser, så der er i forvejen ikke meget at give rabat på.

Vallensbæk tager andenpladsen over kommuner, hvor nedslagene er skrumpet mest på årsbasis. I Vallensbæk bliver der i dag givet 43 procent mindre i rabat end sidste år, og det svarer til, at man i dag kun kan få en rabat på 563 kr. pr. kvadratmeter. For et hus på 150 kvadratmeter betyder det, at der bliver slået 84.000 kr. af prisen.

”At nedslagene bliver mindre er et af de pejlemærker vi ser p.t. på et opadgående boligmarked. Priserne stiger, og det går hurtigere at få solgt, og så ser vi altså også, at prisnedslagene bliver mindre”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk. Hun fortsætter:

”De faldende nedslag er også et udtryk for, at sælgerne i dag sætter skarpere priser fra starten, og det resulterer også i faldende salgstider. De boliger, der bliver sat alt for højt i pris fra starten, har tendens til at slå rødder på boligmarkedet”, siger Birgit Daetz.

I Ringkøbing-Skjern giver man ekstra rabat

I nogle har man måtte skrue op for rabatterne for at få handlerne igennem. Det gælder blandt andet Ringkøbing-Skjern, hvor nedslagene siden sidste år er steget med 74 procent. I Langeland og Jammerbugt kommuner er nedslagene steget med mere end 50 procent.

”Når der bliver givet mere i rabat er det ofte i områder, hvor der ikke er helt så meget gang i  boligsalget, og hvor der skal meget til for at få handlen igennem”, siger Birgit Daetz.

Så meget er nedslaget skrumpet det seneste år:

  1. Lemvig (48 %)
  2. Vallensbæk (43 %)
  3. Albertslund (43 %)
  4. Halsnæs (41 %)
  5. Vejen (34 %)
  6. Fredensborg (34 %)
  7. Gentofte (33 %)
  8. Hillerød (33 %)
  9. Gribskov (32 %)
  10. Frederikshavn (31 %)