Her betaler man prisen eller over for huset

Foto: Boligsiden

Foto: Boligsiden

Et prisnedslag er ikke garanteret i en hushandel. I nogle kommuner betaler næsten hver anden køber udbudsprisen eller mere for huset. Her er det hussælgerne, der har bukserne på, erfarer Boligsiden.dk.

Når boligjagten starter, vil mange formodentlig søge efter boliger, der er lidt dyrere, end de egentlig har råd til. Drømmen er at kunne forhandle sig til et nedslag i prisen og dermed alligevel få råd til den dyre bolig. Men sandsynligheden for at få et prisnedslag afhænger i høj grad af, hvor man køber hus. I nogle egne af landet betaler næsten hver anden huskøber, hvad der bliver forlangt eller endda mere. Andelen er størst i Glostrup, hvor hele 48 procent betalte udbudsprisen eller mere, men også i Halsnæs, Bornholm og Solrød kommuner betalte over 40 procent af dem, der købte en villa i andet kvartal af 2016, prisen eller over.

”Andelen og størrelsen af nedslagene afhænger af flere faktorer. Det ene er, hvor gode sælgerne er til at sætte udbudsprisen. Jo bedre de er til at ramme den pris, køberne er villige til at betale, desto færre og mindre nedslag bliver der givet”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, og fortsætter:

”Men ændring i hyppighed og størrelse på nedslagene kan også være første indikator på, at salgspriserne vil ændre sig. Når der bliver længere mellem nedslagene, og de også bliver mindre, kan det være tegn på en større betalingsvillighed blandt køberne, og det peger på, at priserne er på vej op”.

Rabatten er blevet mindre

Mens andelen af villahandler, der ender med et nedslag, er faldet fra 89 procent i fjerde kvartal af 2011 til 75 procent i andet kvartal af 2016, er også nedslagne blevet markant mindre. Det seneste år er nedslagene ved køb af villaer og rækkehuse blevet 1,7 procent mindre, og i august blev der blot givet 505 kroner i nedslag pr. kvadratmeter. For godt fire år siden, blev der givet næsten 900 kroner pr. kvadratmeter i nedslag.

Her betaler flest prisen eller mere for villaen (2. kvartal 2016)

  1. Glostrup: 48 %
  2. Halsnæs: 44 %
  3. Bornholm: 42 %
  4. Solrød: 41 %
  5. Billund: 39 %
  6. Thisted: 38 %
  7. Vesthimmerland: 38 %
  8. Ringsted: 38 %
  9. Fanø: 38 %
  10. Stevns: 37 %

Andel af villahandler uden nedslag