Flere og flere danskere tror på boligmarkedet

Foto: Boligsiden.

Danskernes tillid til et mere stabilt boligmarked er stigende. Det kan ifølge Nykredit få prisfaldet til at klinge af i den østlige del af landet.

56 procent af danskerne tror nu på, at boligpriserne om et år vil ligge på samme niveau som i dag eller endda højere. I starten af året var det ellers kun hver tredje af os, der indtog den holdning.

Tilliden til boligmarkedet er altså pænt stigende, og det har stor betydning for bolighandlen; jo flere, der tror på stabile eller stigende priser, desto flere kaster sig ud i en bolighandel.

Tallene for danskernes tillid til huspriserne er de bedste i to år og fremgår af Nykredits seneste analyse af markedet, som omfatter 3. kvartal i år. Selv om vi altså har væsentlig mere tillid til boligmarkedet i dag sammenlignet med i starten af året, så hælder forventningerne samlet set mod, at priserne fortsat vil falde svagt.

Lavere boligudgifter øger tilliden

Når danskernes tro på huspriserne er i fremgang, er der flere grunde til det; priserne er faldet temmelig meget – mest øst for Storebælt; renterne er faldet i et hidtil uset tempo; og de lave renter i kombination med lavere priser er et stærkt stimuli for boligmarkedet. Den slags trækker folks prisforventninger opad.

”Derudover har lettelser i indkomstskatten og udsigten til mere af samme skuffe i 2010 også stor betydning for boligkøbernes syn på markedet. Udsigten til en lavere boligbyrde er med til at gøde jorden for en stabilisering af boligpriserne”, skriver chefanalytiker hos Nykredit Thomas Kyhl i sin analyse af huspristilliden for 3. kvartal.

Fortsat trusler mod markedet

Han understreger dog, at der fortsat er en udbredt tro på, at huspriserne vil falde yderligere. Det – samt usikkerheden om job og økonomi – er omvendt de største trusler mod en stabilisering af boligmarkedet.
Så selv om Nykredits måling nok er positiv, så er det malurt i bægeret, at arbejdsløsheden sandsynligvis fortsætter opad – og nok vil gøre det langt ind i 2010.

Det er især Jylland og Fyn, hvor arbejdsmarkedet er hårdest ramt af krisen, og hvor man har tabt produktions- og eksportorienterede arbejdspladser.

”Det smitter af på de lokale forventninger til boligmarkedet og dermed i sidste ende også på priserne vest for Storebælt”, mener Thomas Kyhl.

I det østlige Danmark derimod har prisfaldet været kraftigst og ledigheden samtidig mindst stigende. Og derfor vil den øgede tillid først og fremmest gavne boligmarkedet hér. Nykredit forventer en stabilisering af huspriserne i det Østdanmark hen imod årsskiftet.

Det bliver spændende at se, om forudsigelsen holder stik.