Flere billige huse end lejligheder

Foto: Boligsiden

Har du 500.000 kr. at købe bolig for, har du flere huse end lejligheder at vælge imellem, viser tal fra Boligsiden.dk

Du har en halv million på hånden, og du leder efter bolig. Men mens du er ved at kigge på lejligheder, finder du pludselig ud af, at du har meget mere at vælge imellem, hvis du søger på huse. Lyder det helt tosset? Det er ikke desto mindre sandt.

I juni i år var 371 ejerlejligheder udbudt til salg for under 500.000 kr. Antallet af villaer og rækkehuse til under 500.000 kr. var i samme måned 2.429. Hvordan hænger det sammen?

”Vi er vant til, at lejligheder er billigere end huse, men uden for byerne findes der rigtig mange huse til under en halv million. Der er endda også flere til under 300.000 kr. Lejlighederne er ofte placeret i bymiljøerne, hvor kvadratmeterpriserne er højere, og derfor bliver det pludselig svært at finde lejligheder til under en halv million”, forklarer Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Billige lejligheder er en mangelvare

Det er kun knap 5 procent af ejerlejlighederne, der holder sig under en halv million kroner i udbudspris. Af alle villaer og rækkehuse, der er til salg, koster knap 6 procent under 500.000 kr. Så selvom der er flere huse end lejligheder til salg på landsplan, er der stadig forholdsmæssigt flere af de billige huse end lejligheder.

Samtidig er de billige boliger kun sjældent placeret i storbyerne, og det gør det svært at finde en egnet studiebolig. Efterspørgslen er simpelthen langt større end udbuddet.

I slutningen af juli var der 1 lejlighed i Købehavns kommune, der koster under 500.000 kr. Og der er vel at mærke over 7.000 nye studerende alene på Københavns Universitet. I Aarhus kommune er man lidt heldigere – her var der 10 lejligheder at vælge imellem. Odense havde 7, og Aalborg havde 6.

Stabilt antal billige lejligheder

Ejerlejlighederne er steget 11 procent i pris sammenlignet med sidste år. Men ser man på antallet af lejligheder til under 500.000 har det faktisk ikke ændret sig meget: I juni 2012 var der 381, juni 2013 var der 371. Den gode nyhed er med andre ord, at de generelle prisstigninger ikke ser ud til at påvirke antallet af de allerbilligste lejligheder.

”Antallet af lejligheder til under 500.000 kr. har ligget ret stabilt de seneste år. Vi skal tre år tilbage, før der var færre af de billige lejligheder. Men det ændrer ikke på, at de billige lejligheder alt for sjældent ligger i storbyerne, så det hjælper ikke de studerende meget”, siger Birgit Daetz.

Billige huse sjældent et alternativ

På grund af de billige huses placering uden for byerne, er de sjældent et alternativ til en lejlighed i byen. For under en halv million kan du få 37 kvadratmeter rækkehus i Gadstrup syd for Roskilde – det er det tætteste, man kommer København. Nær Aarhus skal du til Odder, Hammel eller Hinnerup for at finde de billige huse.

Find mere om