Er din landsdel en af dem, hvor huspriserne stiger mest?

Foto: Boligsiden.

Hvordan klarer din landsdel sig, når det kommer til udviklingen i priserne på huse? Det giver vi dig et svar på her. Og måske vil resultatet overraske dig.

Priserne på huse er steget i hele landet det seneste år. Det viser februar-tal fra Boligsidens Markedsindeks. Til gengæld er der meget stor forskel på, hvor stor prisstigningen er.

I landsdelen Østsjælland er priserne steget med 7,3 procent. Det er den landsdel, der rummer kommunerne Greve, Køge, Lejre, Roskilde og Solrød. Omvendt er priserne blot steget 1,4 procent i landsdelen København By – kommunerne Dragør, Frederiksberg, København og Tårnby.

”Første gang man hører det, lyder det måske lidt mærkeligt, at priserne stiger mere vest for København end inde i hovedstaden, men det er logisk nok. For priserne i København er så høje, at mange familier søger ud af byen for at få råd til et hus. Den efterspørgsel får priserne til at stige, og det har for eksempel stor betydning i Lejre, der har oplevet en fremgang i prisen på solgte huse på 20 procent,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Den nye togforbindelse

En anden forklaring på prisstigningen i Østsjælland er Køge Kommune, der har fået en ny togstation i Køge Nord. Den ligger på Intercity-linjen fra København over Fyn og til Jylland, og den nye Ringsted-bane stopper også der. Det betyder, at man nu kan komme fra København til Køge på under en halv time.

”Fra tidligere analyser ved vi, at forbedret infrastruktur er lig med stigende boligpriser. Derfor giver det god mening, at priserne i Køge er steget syv procent. Det er selvfølgelig en forsimplet forklaring, men det gør området mere attraktivt, at det nu er blevet hurtigere at komme til og fra København,” siger Birgit Daetz.

I 2015 åbnede den nye Langeskov Station på Fyn, og det fik boligpriserne i området til at stige mere end på resten af øen. Det har de endnu ikke oplevet i Køge, der halter er et stykke efter Lejre.

”Generelt er priserne lidt højere i Køge end i Lejre, og derfor skal der mere til at rykke priserne. Samtidig er der ikke lige så mange handler i Lejre som i Køge, og det gør prisændringen i Lejre mere følsom for få rigtig dyre – eller rigtig billige – handler. Den nye togforbindelse kan godt være med til at give priserne i Køge endnu et nøk op ad de kommende år,” forudser Birgit Daetz.

Sådan går det i resten af landet

Mens priserne altså stiger mest i Østsjælland og mindst i København By, er der også andre interessante ting at bemærke på listen over landsdelene. Således har Københavns Omegn oplevet den næsthøjeste stigning i priserne det seneste år, mens Nordjylland, Fyn og Østjylland følger på de næste pladser.

”Ligesom i Østsjælland har kommunerne i Københavns Omegn de seneste år trukket nye borgere til, fordi det er dyrt at købe hus i København. Og så er det bemærkelsesværdigt, at landsdelene med landets næststørste byer Aalborg, Odense og Aarhus er på de næste pladser. Disse landsdele er arealmæssigt langt større end København By, og det er derfor heller ikke nødvendigt at søge ud af landsdelen for at få råd til et hus,” påpeger Birgit Daetz.

Sådan har huspriserne udviklet sig:

LandsdelKvm. pris februar 2019 (i kr.)Kvm. pris februar 2020 (i kr.)Ændring (i %)
Østsjælland19.86621.3097,3
Københavns Omegn28.39530.0695,9
Nordjylland9.2969.8185,6
Fyn10.82911.3925,2
Østjylland14.42015.0374,3
Nordsjælland22.09522.9744
Vest- og Sydsjælland9.1659.5233,9
Sydjylland9.4589.7883,5
Bornholm7.1557.3983,4
Vestjylland8.7588.9902,6
København By34.43234.9131,4

(Kilde: Boligsiden)

Find mere om