Enorme prisforskelle på mellemstore ejerlejligheder

Aarhus. Foto: Pixabay

I visse tilfælde kan man spare helt op til 50 procent ved at købe en mellemstor lejlighed i nabokommunen. Boligsiden guider til de dyreste og billigste kommuner.

Den gennemsnitlige danske ejerlejlighed på omkring 80 kvadratmeter koster i dag cirka 1,7 mio. kr. Det tal dækker imidlertid over, at der er enorme forskelle på prisen alt efter, hvor i landet man kigger efter en mellemstor lejlighed.

De suverænt højeste priser i landet finder man – vanen tro – i og omkring København; Frederiksberg, Dragør, Gentofte, Lyngby-Taarbæk og så videre. Her koster lejlighederne i mellemklassen helt op til 2,5 mio. kr.
Men også andre steder i landet, som for eksempel i Østjylland er sælgerne godt med på udbudspriserne, hvor det selvfølgelig er Århus, der fører an.

Når man bevæger sig rundt i de enkelte landsdele, springer det endvidere i øjnene, at der regionalt set er endog meget store forskelle på hvor mange penge, man skal have op af lommen for at erhverve sig en ejerlejlighed i mellemklassen. Boligsiden har derfor kigget nærmere på prisforskellene fra kommune til nabokommune. Og konklusionen er, at man flere steder kan spare over halvdelen ved at køre over kommunegrænsen og købe lejlighed der.

Randers halvt så dyr som Århus

”Det er nok overraskende for de færreste, at Århus er Jyllands dyreste kommune at købe en mellemstor ejerlejlighed i. Her skal man af med 2 millioner kroner for mellem 70 og 90 kvadratmeter lejlighed. Men man kan spare halvdelen af det beløb i Randers. Her slipper man i gennemsnit med 920.000 kroner for en tilsvarende ejerlejlighed”, fastslår Birgit Daetz, der er kommunikationschef hos Boligsiden.

Også Silkeborg er med i den dyrere ende, men ligger med en gennemsnitspris på 1,8 mio. kr. ikke meget over landsgennemsnittet på 1,7 millioner. Tager man turen nordover sparer man imidlertid 700.000 kroner på den samme lejlighed i Viborg.

På Sjælland er der også påfaldende synlige forskelle inden for få kilometers afstand: På øens vestside brillerer Holbæk med landsdelens dyreste lejligheder i mellemklassen; her skal man af med knap 1,7 mio. kr., mens man 40 kilometer sydligere – i Slagelse – sparer næsten halvdelen af det beløb; 900.000 kroner koster 70-90 kvadratmeter i Vestsjællands største handelsby.

Spar 1 million i hovestaden

I København og omegn er der op til en million kroner at spare ved at fravælge hovedstaden og rykke til Glostrup, Vallensbæk, Ishøj og Rødovre. Heraf ligger sidstnævnte kun 20 minutters cykeltur fra Rådhuspladsen og Strøget.

”Det kan i den grad betale sig at holde godt øje med priserne fra kommune til kommune. Kan man leve med lidt transporttid til arbejde, eller med at bo et andet sted end drømmen måske først tilsagde, så kan der være rigtig mange penge at spare. Og så bliver der måske også råd til en mere luksuriøs bolig,”siger Birgit Daetz.

Et godt eksempel er Middelfart og Fredericia. På østsiden af Lillebæltsbroen koster lejligheden i gennemsnit 2,1 mio. kr., mens man på den jyske side af broen får en tilsvarende bolig for 600.000 kroner mindre.

Lejlighed til under en halv million

Skal det være rigtig billigt, går turen til Morsø Kommune i Limfjorden, hvor man finder landets absolut billigste gennemsnitspris. Her slipper man med yderst beskedne 475.000 kroner for en mellemstor lejlighed. Men det hører med til historien, at der kun er én lejlighed i klassen til salg i kommunen, så billedet af det generelle prisniveau er nok ikke helt dækkende; den historie er nok mere et kuriosum.

Totalt set er der 18 kommuner i landet, hvor en ejerlejlighed på 70 til 90 kvadratmeter koster under 1 mio. kr. og 10 kommuner, hvor prisen er over 2 millioner.

Find mere om