Energivenlige rækkehuse koster det dobbelte af lignende villaer

Foto: Boligsiden.

Mange opfatter den fritliggende villa som finere end rækkehuset. Ikke desto mindre udbydes de dyreste rækkehuse med energimærke A for dobbelt så meget, som de A-mærkede villaer, viser tal fra Boligsiden.dk.

Vil du gerne spare på varmeregningen, hører du nok til dem, der går efter en bolig med et godt energimærke. De er godt nok dyrere end boligerne med et dårligt energimærke, men måske tror du, at du kan få lidt rabat, hvis du vælger et rækkehus frem for en fritliggende villa. For villaen er vel alt andet lige dyrere end rækkehuset?

Ikke helt. Hvis vi ser på de boliger, der er solgt det seneste år, viser det sig, at rækkehuse med det gode energimærke A er blevet solgt for det dobbelte af, hvad de A-mærkede villaer er solgt for.

”Forskellen er ganske markant. En villa med energimærke A har de seneste 12 måneder kostet 17.900 kroner pr. kvadratmeter, mens et rækkehus med energimærke A har været helt oppe i 36.900 kroner pr. kvadratmeter i gennemsnit”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

De dyre rækker koster en million mere

Ser man bort fra energimærkerne og laver et gennemsnit for prisen på henholdsvis villaer og rækkehuse, så blev en villa på 140 kvadratmeter solgt for i gennemsnit 1,7 millioner kroner, men et rækkehus i samme størrelse kostede 2,8 millioner. Rækkehuset er altså over en million kroner dyrere.

”Når vi ser på den samlede bestand af villaer og rækkehuse, er rækkehusene tit dyrere end villaerne, da der er flere nyere rækkehuse, end der er nyere villaer. De yngre rækkehuse har bedre energimærker end de ældre villaer, og både alder og energimærke er med til at trække prisen på rækkehusene op”, siger Birgit Daetz, og fortsætter:

”Men netop derfor er det også overraskende, at rækkehusene med energimærke A er så meget dyrere, da det kun er relativt nybyggede boliger, der kan opnå et A-mærke. Dermed burde villaer og rækkehuse med A-mærket være rimeligt sammenligneligelige hvad angår alder og stand, men altså ikke pris”, siger Birgit Daetz.

Storkøbsrabat på villaer

En forklaring på de billige villaer kan ligge i størrelsen. Hvor der kan være op imod 1.000 kvadratmeter bolig i en villa, kan selv det største rækkehus, der er til salg netop nu, ikke tilbyde mere end små 400 kvadratmeter.

”Kvadratmeterprisen for meget store boliger er tit noget lavere end gennemsnittet. Der bliver ofte givet en slags mængderabat, når man køber mange kvadratmeter på én gang, så når vi ser på kvadratmeterpriserne, er der nogle meget store villaer, der er med til at trække kvadratmeterpriserne ned”, siger Birgit Daetz.

Da rækkehusene er mindre, er kvadratmeterprisen ofte højere, da der ikke bliver givet nogen mængderabat.