Efter eksplosiv prisstigning er boligmarkedet igen stabilt

Murermestervilla

Foto: Boligsiden

Boligpriserne har fundet et stabilt leje, og særligt i hovedstaden ser de tidligere prisstigninger ud til at flade ud. Til gengæld er kvadratmeterprisen lige nu på det højeste niveau i fem år på hele Sjælland. Det viser nye tal fra Boligsidens Markedsindeks.

Både sælgere og købere har længe været vant til et marked, hvor boligpriserne generelt har været opadgående. Men markedet ser nu ud til at have stabiliseret sig med en stigning på blot 0,1 procent på villaer og rækkehuse og 0,2 procent på ejerlejligheder fra oktober til november.

Særligt handler af ejerlejligheder i hovedstaden har været gunstige for sælger, og det er da også her, der ses den største prisstigning siden samme periode sidste år. Stigningen siden sidste år er på hele 9,5 procent, hvilket svarer til en stigning på 222.910 kr. for en gennemsnitlig lejlighed på 80 kvm. i Region Hovedstaden.

”De stabile priser er en positiv udvikling efter en periode med eksplosive prisstigninger på særligt ejerlejligheder i hovedstaden. Det ser ud til, at vi er godt på vej mod at regulere os ud af risikoen for en boligboble med sidste års tiltag om, at køber selv skal kunne lægge fem procent af købsprisen kontant,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Øget nedslag i prisen

Samtidig med en mere stabil priskurve, der er typisk for årstiden, viser tal fra Boligsiden, at der generelt bliver givet et større nedslag i prisen ved handler af både villaer, rækkehuse og ejerlejligheder. Ved ejerlejligheder ligger afslaget 5,5 procent højere på landsplan end i oktober måned, og for villaer og rækkehuse ligger afslaget på landsplan 3 procent højere end i oktober måned.

Den største stigning i nedslag på villaer og rækkehuse skal findes i Region Sjælland, hvor nedslaget er 9 procent højere, og ved ejerlejligheder i Region Syddanmark, hvor det er 10 procent højere end i den foregående måned. Nedslaget på ejerlejligheder er dog faldet hele 20 procent i Region Syddanmark i forhold til november 2015.

”De øgede nedslag i prisen kan ses som et udtryk for, at boligsælgerne skal vænne sig til, at salgspriserne ikke længere konsekvent stiger. At vi samtidig befinder os i lavsæsonen for bolighandler, er også en del af forklaringen,” siger Birgit Daetz.

Boligsidens Markedsindeks: Øvrige nøgletal

Salgspriser

· Priserne ligger stabilt, men er svagt stigende: 0,1 pct. stigning på villaer og rækkehuse i hele landet. For ejerlejligheder ligger stigningen på 0,2 pct.


· På hele Sjælland er prisniveauet på villaer og rækkehuse dog rekordhøjt med priser, der ikke er set højere de sidste fem år. I Region Hovedstaden er kvadratmeterprisen oppe på 23.323 kr., mens den ligger på 11.133 kr. i Region Sjælland.

· Særligt i Region Sjælland skal det ses som en positiv udvikling, da området tidligere har haft det svært med lange salgstider.

Salgstid

· Salgstiden for villaer og rækkehuse ligger stabilt, men er lige nu rekordlav med kun 174 dage for hele landet. Tiden det tager at sælge sit hus, er faldet med 12 dage siden sidste år.

· Det største udsving på salgstiden er et fald på næsten 50 procent for ejerlejligheder i Region Nordjylland ift. samme periode sidste år. Det svarer til, at det tager omkring tre måneder mindre at sælge nu.

· Den korteste salgstid er stadig i Region Hovedstaden, hvor det i gennemsnit tager 66 dage at sælge en ejerlejlighed. Modsat er det sværest at sælge ejerlejlighed i Region Midtjylland, som er den eneste landsdel, hvor salgstiden er steget siden november måned sidste år. Her er salgstiden på ejerlejligheder 142 dage.

Se, hvordan udviklingen er gået i din kommune på Boligsidens Markedsindeks.