Det koster kassen at bo på toppen

Foto: Boligsiden.

Prisen på ejerlejligheder stiger for hver etage, man bevæger sig opad. De øverste lejligheder koster i gennemsnit 66 pct. mere pr. kvadratmeter end lejlighederne i stueetagen.

Selv om et ordsprog siger, at der er koldt på toppen, behøver det ikke nødvendigvis at gælde alle aspekter af livet. Man kan vel næppe sige den slags om at bo i ejerlejlighed? Alligevel er det et faktum, at det ikke er alle, der har råd til at vælge og vrage, om de vil bo på ejendommens øverste etage eller under.

Når det gælder markedet for ejerlejligheder, springer det i øjnene, at der er voldsom forskel i prisen alt efter hvor i ejendommen, boligen ligger. Boligsiden har sammenlignet priserne på, hvad en ejerlejlighed koster på de traditionelle etager fra stueniveau og op til 5. sal, der almindeligvis er øverste etage i etageejendommene i de fleste store byområder rundt om i landet.

”Ganske kort kan man sige, at 5. etage-lejlighederne koster 66 pct. mere end lejlighederne i stueplan, der almindeligvis er de billigste. Og priserne stiger, desto højere oppe man ønsker at bo”, fortæller Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.

Ikke stor forskel fra Stuen til 2. sal

Hvor den gennemsnitlige kvadratmeterpris i den nederste etage ligger på 19.900 kroner, skal man således af med 32.500 kroner for at bo på 5. sal.

Rækker økonomien ikke til en investering i de dyre kvadratmeter på toppen, men er Stuen for tæt på jorden, kan man med fordel vende blikket mod 1. og 2. sal uden at blive flået.

”Lejlighederne på 1. sal er faktisk kun gennemsnitligt 300 kroner dyrere end stuelejlighederne, og på 2. sal koster kvadratmeterne kun omkring 1.300 kroner mere end i Stuen”, siger Birgit Daetz.

Udbudspriser på det dobbelte

Men herfra sker der så også noget med priserne, som man se i faktaboksen til højre for artiklen. Ser man bort fra udbudsprisen pr. kvadratmeter og vender i stedet blikket mod lejlighedernes gennemsnitlige udbudspris, er ’penthouse-lejlighederne’ omtrent dobbelt så dyre som tilsvarende lejligheder i stueetagen. 3,1 mio. kr. koster det at bo på toppen, mens man slipper med godt og vel 1,6 mio. kr. i bunden af ejendommen.

”Det er ikke mønstret alle steder i landet – og det kan godt lade sig gøre at finde ejendomme, hvor priserne fra stuen og op til 5. sal er meget identiske, eller at prisen er lavere, hvis der er tale om en lejlighed med skrå vægge. Men rigtig mange steder er forskellene udtalte”, siger Birgit Daetz.

Også stor forskel i Struer

Et eksempel på det sidste er ejendommen på Edvard Thomsens Vej 17 i København. Her finder man en lejlighed på 1. sal til 25.100 kr. pr. kvadratmeter. Højere oppe i samme beboelse skal man af med 35.000 kr. for en kvadratmeter lejlighed. Begge lejligheder er i øvrigt omtrent lige store – på godt 140 m2.

Den ellers så billige by, Struer, kan også deltage i sammenligningen over store forskelle i kvadratmeterpriserne. I Smedegade 2 koster det nemlig kun 17.500 kr. at købe lejlighed i Stuen, mens man skal af med over 25.000 kr. for en penthouse-lejlighed i samme ejendom.

Disse ejendomme er blot to blandt mange eksempler på, at man almindeligvis skal dybt ned i lommerne for at købe lejlighed på toppen.

I analysen er lagt til grund, at ejendommene skal være mindst seks etager høje. Der tages derfor ikke højde for, at ejendommene kan indeholde flere end seks etager. Eksemplerne i artiklen er da også hentet i ejendomme med lejligheder højere end 5. sal. Alle priser er udbudspriser.

Find mere om