Det gode lys er dyrest på Frederiksberg

Frederiksberg Slot. Foto: Pixabay

En lejlighed med særlig godt lysindfald stiger i pris. I hvert fald på Frederiksberg. I Københavns Kommune betyder det gode lys næsten intet for prisen på en ejerlejlighed, viser tal fra Boligsiden.dk.

Naturligt lys er en mangelvare en stor del af året på vores breddegrader, så der er ikke noget at sige til, at udbudspriserne er højere på de boliger, der har et særlig godt lysindfald. På landsplan koster en lejlighed på 80 kvadratmeter med et særlig godt lysindfald 118.000 kroner mere end en lejlighed i gennemsnit. På Frederiksberg stiger udbudsprisen ikke helt så meget, men den ligger alligevel 86.000 kroner over gennemsnittet, hvis lysindfaldet nævnes i boligannoncen. I Københavns Kommune er forskellen næsten ikke til at få øje på. Her betaler man under 2.000 kroner ekstra for en lejlighed på 80 kvadratmeter, der har et lysindfald, der er værd at tale om.

”I Region Hovedstaden betyder lysindfaldet mindst for prisen sammenlignet med resten af landet. Her er der andre faktorer, der vægter højere, fx beliggenhed og stand. Lysindfald er en mangelvarer i storbyen, hvor andre bygninger typisk skygger for lyset, men samtidig forventer ingen at finde en lejlighed med noget der minder om Skagens-lys strømmende ind ad vinduerne”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Forventningen styrer prissætningen

Netop forventningerne til hvad man kan få af lysindfald kan være afgørende for prissætningen. En lejlighed på indre Vesterbro, der er klemt inde i en sidegade, skal nok få lys; blot ikke kaskader af sol, der uhindret strømmer ind. Og ingen forventer andet.

”Man kan sagtens have en stor, eksklusiv og ikke mindst dyr herskabslejlighed i byen, uden at den nødvendigvis har særlig godt lys. Og det påvirker ikke prisen. Skal man sælge en lejlighed, der rent faktisk har godt lys, er det selvfølgelig værd at fremhæve, men det er som sagt ikke noget, der for alvor rykker ved prisen”, siger Birgit Daetz.

Lyset har større betydning for husejerne

Ser man på villaerne, har det gode lysindfald langt større indvirkning på prisen. Boliger med særligt godt lysindfald er typisk arkitekttegnede og placeret bedst muligt på grunden for at udnytte lyset optimalt. Det gode lysindkald kan derfor også betyde, at der er kræset for andre detaljer, der er med til at trække prisen op.

I Københavns kommune koster en villa, hvor lysindfaldet er nævnt i boligannoncen, 1.440 kroner ekstra pr. kvadratmeter. Det svarer til en prisstigning på 202.000 kroner for en villa på 140 kvadratmeter.

På Frederiksberg er lyset over det dobbelt værd. En villa på 140 kvadratmeter med et lysindfald, der er værd at nævne, koster i gennemsnit 434.000 kroner mere end det gennemsnitlige hus i kommunen.