Byt din københavnerlejlighed til et hus

Foto: Boligsiden

Sælger du din ejerlejlighed på 80 kvadratmeter i København i dag, kan du bytte den til et hus overalt i landet – næsten. Boligsiden.dk har set på muligheden for at bytte lige over, hus for lejlighed.

Igen i april steg prisen på både ejerlejligheder, villaer og rækkehuse. I gennemsnit blev en lejlighed 3,1 procent dyrere på landsplan, mens et hus steg 1,5 procent i værdi. Og lige netop dét, at salgsprisen på en lejlighed stiger mere end salgsprisen på en villa, gør det mere og mere attraktivt at bytte lejligheden ud med et hus med have.

En ejerlejlighed på 80 kvadratmeter i København Kommune kan i dag indbringe 2,5 millioner kroner i gennemsnit. For den pris kan du købe et hus i alle landets kommuner – med få undtagelser. I Gentofte, Lyngby-Taarbæk og Frederiksberg kommuner er der ingen huse til salg til under 2,5 millioner kroner, men i alle andre kommuner kan du bytte lige over fra lejlighed til villa eller rækkehus.

”Der er fx 11 huse til salg til under 2,5 millioner i Hørsholm Kommune og seks i Furesø Kommune – begge attraktive kommuner i Nordsjælland. Ønsker man at flytte ud af Hovedstaden har man i øjeblikket rigtig gode muligheder for at få et hus uden at skulle betale ekstra”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Fra lejlighed til palads

fordi huspriserne nogle steder i landet ligger på en brøkdel af kvadratmeterprisen for en lejlighed i København, kan du her bytte lejligheden ud med en villa i paladsstørrelse. Det gælder fx i Lolland Kommune, der er Danmarks billigste, når det gælder huspriser. I april blev en kvadratmeter villa på Lolland solgt for godt 3.300 kroner i gennemsnit. Det betyder, at du i teorien kan købe en villa på 755 kvadratmeter på Lolland for prisen på din 80 kvadratmeter store lejlighed i København Kommune.

Få over 200 kvadratmeter i 58 kommuner

I 58 af landets 98 kommuner kan du bytte lejligheden til en villa på over 200 kvadratmeter, og hertil kan du formodentlig lægge de fem kommuner Ærø, Fanø, Læsø, Samsø og Langeland, der ikke har haft nok hushandler i april til at komme med i statistikken, men hvor priserne generelt ligger i den lave ende.

De kommuner, hvor københavnerlejligheden kan byttes til færrest kvadratmeter, ligger alle i Københavnsområdet, men også kommuner som Aarhus, Skanderborg, Odense og Aalborg gør bytteforholdet, at der kommer færre end 200 kvadratmeter villa ud af lejligheden.

”Med 2,5 millioner kroner er der ingen lukkede døre på boligmarkedet. Der er ingen steder i landet, hvor du ikke kan slå dig ned, og i de kommuner, hvor du ikke har råd til en villa, har du nemt råd til en lejlighed. Men hvis du både vil have mange kvadratmeter, et nyrenoveret hus, den bedste beliggenhed osv., så snævres mulighederne naturligvis lidt ind”, siger Birgit Daetz.