Byer på udsalg: Her får du rabat i langt de fleste hushandler

Foto: Boligsiden

Foto: Boligsiden

I nogle dele af landet er det nærmest utænkeligt ikke at få afslag i prisen, når du køber hus. Se, i hvilke kommuner det er lettest at få husejerne ned i pris.

En god handel er noget, de fleste kan lide. Og når det kommer til hushandler, er der steder i landet, hvor en rabat er nærmest lige så sikker som amen i kirken.

I 95 procent af villahandlerne i Skive Kommune endte det med et nedslag i prisen, når man ser på salgene i årets første kvartal. Det placerer kommunen i top over de områder, hvor flest scorer en rabat på boligkøbet. Det viser en ny opgørelse fra Boligsiden.dk.

”Generelt er det normalt, at sælger slår et hjørne af prisen, når forhandlingerne om en bolig sætter ind. Det er ligesom en del af købmandslegen, og samtidig er der i de fleste tilfælde en klar forventning hos køber om, at der er lidt luft til forhandling i udbudsprisen,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk, og tilføjer:

”Det er klart, at der i visse dele af landet er så stor rift om boligerne, at færre købere tør satse, når de kommer med et bud, fordi de kan risikere at blive slået af et overbud. Eksempelvis ser vi, at andelen af handler med nedslag i en attraktiv kommune som Frederiksberg blot ligger på 60 procent. Det er lavt.”

(Artiklen fortsætter under tabellen…)

Top 5: Kommuner med størst andel af villasalg med nedslag

KommuneAntal salgAntal salg med nedslagAndel af salg med nedslag
Skive615895,1 %
Struer333090,9 %
Aabenraa908190,0 %
Kerteminde494489,8 %
Ikast-Brande746689,2 %

(Tabellen bygger på alle villahandler i første kvartal af 2019. Kun kommuner med minimum 30 handler i perioden er med på listen. Kilde: Boligsiden.dk)

Rabatten sidder løst

Det er ikke kun i Skive Kommune, at huskøberne skal føle sig snydt, hvis det ikke lykkes at forhandle et nedslag. Andre jyske kommuner som Struer, Aabenraa og Ikast-Brande er også med i top fem over de steder, hvor rabatten har siddet løst i årets første tre måneder. Her ligger andelen af salg med nedslag på mellem 90,9 procent og 89,2 procent.

Går man efter den procentvise største rabat er det dog ikke i nogen af disse kommuner, at rabatten på villaer er størst. Det er den derimod i kommunerne Lolland, Lemvig, Struer, Langeland og Tønder, hvor der rundt regnet er blevet skåret en tiendedel af udbudsprisen ved de villahandler, hvor der blev givet rabat i første kvartal.

”Ti procents rabat er meget på et huskøb, men i de kommuner, hvor nedslaget er størst, taler vi om lave prisniveauer. Det vil sige, at prisreduktionen i kroner og øre ikke er nær så stor som i områder, hvor priserne er høje, selvom det procentvise nedslag her er mindre,” siger Birgit Daetz.

I Lolland Kommune gælder det eksempelvis, at der i villahandler med nedslag i udbudsprisen i gennemsnit blev slået 77.000 kroner af prisen i første kvartal. Til sammenligning er det tilsvarende beløb omkring 200.000 kroner i Københavns Kommune, hvor det gennemsnitlige nedslag på handler, hvor der blev givet rabat, er på 3,7 procent.

Top 5: Kommuner med størst nedslag på villaer

KommuneAntal salgAntal salg med nedslagGn.snitligt nedslag på villaer handlet med rabat
Lolland916712,1 %
Lemvig372710,7 %
Struer333010,2 %
Langeland302610,1 %
Tønder57489,0 %

(Tabellen bygger på alle villahandler i første kvartal af 2019. Kun kommuner med minimum 30 handler i perioden er med på listen. Kilde: Boligsiden.dk)

Find mere om