Boligpriserne steg i 3. kvartal

Foto: Boligsiden

Priserne på ejerlejligheder og fritidshuse steg i løbet af sommeren. Parcelhusene blev til gengæld en anelse billigere i perioden.

Den danske sommer har i år vist sig fra sin allerbedste side – og solen har især skinnet på boligmarkedet. I hvert fald steg ejendomspriserne mange steder i perioden juli til september. Det viser tal fra Realkreditrådet.

Godt nok ligger de faktiske handelspriser et godt stykke under niveauet for 12 måneder siden, men på landsplan steg priserne på såvel ejerlejligheder som fritidshuse i det forgangne kvartal.
Ejerlejlighederne steg med 1,7%, mens priserne på fritidshuse steg med 4,5%.

Tre steder i landet har sommerhussælgerne sågar oplevet tocifrede vækstrater; størst på Fyn, hvor priserne gik op med hele 19,8%, mens bornholmerne fik 14,9% mere for sommerhuset og vestjyderne 13% sammenlignet med kvartalet forinden.

Lejligheder steg mest i provinsen

Når det gælder ejerlejlighederne, steg priserne mest udenfor København. I Århus med 6,2% og i Odense med 4,4%.

Derimod steg priserne på parcel- og rækkehuse kun i København og omegn samt på Fyn. De københavnske boligkøbere betalte således 5,1% mere for parcelhuset i forhold til 2. kvartal, mens priserne i forstadskommunerne steg med 1,0%. På Fyn tog priserne et spring på 2,5% fremad.

Bornholm hårdest ramt

I resten af landet faldt priserne på enfamiliehuse – hårdest ramt blev bornholmerne, hvor der blev skrællet 12,5% af huspriserne. På landsplan er det samlede prisfald på 0,8%

Selv om der altså samlet set er tale om prisstigninger de fleste steder, skal tallene ses i forhold til prisfaldene, som boligmarkedet har taget igennem de seneste 12 måneder. Og så falmer billedet noget. For priserne på parcel- og rækkehuse er på 12 måneder faldet med 10,8%, og fritidshusene er blevet 9,6% billigere. Ejerlejlighederne har mistet hele 12,4% i værdi på bare ét år.

Hos Realkreditrådet hæfter direktør Ane Arnth Jensen sig imidlertid ved de positive tendenser:

”Priserne på ejerboliger er faldet markant over det sidste år, men nogle boligejere har for første gang i meget lang tid grund til at glæde sig. Hvis man ser, hvad der er sket fra 2. til 3. kvartal, er prisen på ejerlejligheder og fritidshuse steget flere steder i landet. I og omkring København er priserne på parcel- og rækkehuse også steget. Prisudviklingen i København har længe været foran resten af landet. Derfor kan dagens tal være det første gode tegn på, at vi snart vil se en vending i resten af landet”, siger Realkreditrådets direktør.

Mange flere handler

Vurderingen støttes af 3. kvartals tal for handelsaktiviteten, der ligger et godt stykke over samme periode i fjor.

Handlen med ejerlejligheder steg nemlig med 15,1% i forhold til 3. kvartal 2008, mens der blev handlet 23,9% flere fritidshuse. Derimod faldt handelsaktiviteten på markedet for parcel- og rækkehuse med 13,2%.

Priserne er steget mest i de områder, hvor handelsaktiviteten også er steget mest. Det gælder for eksempel for parcel- og rækkehuse i København og omegn. Priserne i Nordsjælland er dog faldet til trods for, at antallet af handler er højere end i 3. kvartal 2008.

Prisfald og lav rente lokker køberne til

”Vi har hen over sommeren set en sammenhæng mellem handelsaktiviteten og prisudviklingen i de forskellige landsdele. Priserne på ejerlejligheder og fritidshuse er øget under en pæn fremgang i antallet af handler. Det samme er tilfældet for parcel- og rækkehuse i og omkring København”, siger Ane Arnth Jensen.

Selv om Realkreditrådet ser positivt på udviklingen, så tager direktøren alligevel sine forbehold – i hvert fald tør hun ikke tage munden fuld og melde ud, at skuden er vendt.

”Det er alt for tidlig at dømme forår på boligmarkedet. Noget af den seneste stigning skyldes formentlig, at mange købere endelig har valgt at slå til, fordi priserne er faldet mærkbart og på grund af de lave renter”, slutter Ane Arnth Jensen.