Boligpriserne falder i Hovedstaden og stiger i Syddanmark

Foto: Boligsiden

2016 har været et rigtig godt år for boligmarkedet med stigende priser, mange handler og kortere salgstider. Men fra november til december er boligpriserne faldet i Region Hovedstaden, mens priserne er steget i Region Syddanmark. Det viser nye tal fra Boligsidens Markedsindeks for december 2016.

Priserne for villaer og rækkehuse i Region Hovedstaden er samlet set steget med 5,3 % det seneste år, og det er da også helt normalt, at det er Region Hovedstaden, der er samtaleemnet, når talen falder på stigende boligpriser. Men ser vi alene på Boligsidens Markedsindeks for december 2016, er den historie vendt på hovedet.

Således er salgspriserne på villaer og rækkehuse i Region Hovedstaden faldet med 0,8 % fra november til december måned. Det er blot anden gang på to år, at priserne falder fra måned til måned i Region Hovedstaden.

Til gengæld steg priserne i Region Syddanmark som det eneste sted i landet. Fra november til december er priserne i regionen steget med 1,3 %. Stigningerne gælder både på Fyn og i Sønderjylland. Syddanmark endte 2016 med en prisstigning på 4,1 % over det seneste år.

”Tendensen for 2016 har været, at køberne søger ud fra de større byer for at kunne købe en billigere bolig, og både faldet i Region Hovedstaden og stigningen i Region Syddanmark er med til at underbygge den historie,” siger kommunikationsdirektør på www.boligsiden.dk Birgit Daetz og fortsætter:

”Det er positivt, at markedet i Region Syddanmark har klaret sig så godt, og at prisstigningerne er spredt ud over det meste af regionen.”

Faldende salgstider

Resultaterne fra markedsindekset for december ændrer ikke på den generelle fortælling om 2016, hvor salgstiden er blevet forkortet så meget, at den nu er 20 % lavere, end den var i 2012.

Det tager nu i gennemsnit 178 dage at få solgt en villa eller et rækkehus, hvilket er 6 % lavere end for et år siden. Om 2016 siger Birgit Daetz:

”Efter et rigtig flot 2015 har 2016 vist sig som endnu et fantastisk år for boligmarkedet. Der er blevet handlet mere, priserne bevæger sig generelt opad, og salgene er gået hurtigere.”

Udvalgte pointer fra Boligsidens markedsindeks

Salgspriser:

  • Prisfald i Region Hovedstaden på villaer og rækkehus fra en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 23.323 kr. til 23.112 kr. Det er et fald på 0,8 %. Samlet prisstigning i 2016 var på 5,3%
  • Priserne på villaer og rækkehuse i Region Syddanmark er steget. I november kostede en kvadratmeter 9.513 kr. I december kostede det samme 9.645 kr. Det er en stigning på 1,3 %. For hele 2016 var prisstigningen på 4,1%.
  • Region Nordjylland er den region, hvor priserne på villaer og rækkehuse er steget mest i hele 2016. En kvadratmeter koster nu 9.009 kr. Stigningen for hele året er på 5,7 %.

Salgstider:

  • Salgstiden er faldet med 20 % siden 2012. For hele landet ligger den nu på 178 dage for villaer og rækkehuse – 6,0% lavere end ultimo 2015 – og 104 dage for ejerlejligheder – 4,1% lavere end i slutningen af 2015.

Nedslag i kvadratmeterpris:

  • Selvom der er sket en stigning på nedslaget i december på 4,6%, ligger nedslaget på villaer og rækkehuse i hele landet nu på 547 kr. pr kvadratmeter, hvilket er 4,3 % under niveauet ultimo 2015.
  • Nedslaget for ejerlejligheder lå på 575 kr. pr. kvadratmeter, hvilket var 5% lavere end året før.

Få overblikket over salgstallene for sommerhuse, ejerlejligheder og villa/rækkehuse på Boligsidens Markedsindeks.