Boligkøbere får i dag 22 kvm mere hus for pengene

Foto: Boligsiden

Foto: Boligsiden

Faldende boligpriser og lave renter på realkreditlån betyder, at boligkøberne i dag får 16 procent mere hus for pengene end for tre år siden.

Boligpriserne er faldet markant de seneste år, og samtidig er det blevet billigere at finansiere en ny bolig med de historisk lave renter på realkreditlån. Faktisk viser nye beregninger udarbejdet af Totalkredit og Danmarks mest besøgte boligportal, www.boligsiden.dk, at hvor man i 2009 kunne få et hus på 140 kvm, kan man i dag i gennemsnit få et hus på 162 kvm for de samme penge – en forskel på 22 kvm.

”Vores beregninger viser, at gennemsnitsprisen for en villa eller et rækkehus på landsplan i dag er otte procent lavere end i 2009. Det dækker over store regionale prisforskelle. Tilbage står dog, at ligegyldigt hvor i landet man køber hentes en stor besparelse på huskøbet i forhold til for tre år siden,” siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

Lave renter giver endnu mere hus for pengene

Til boligprisfaldet skal man lægge, at renterne er faldet tilsvarende markant de senere år. Dermed bliver den samlede besparelse på huskøbet endnu større. Det viser tal fra Totalkredit, der har regnet på besparelsen.

”Selvom renteniveauet ikke var højt i 2009, er renten stort set kun fortsat nedad siden og ligger nu på et meget lavt niveau – hvilket muligheden for at optage fastforrentede obligationslån på 3,5 pct. også vidner om. Dermed har de seneste års rentefald gjort det mere attraktivt – ikke mindst for førstegangskøbere – at købe hus lige nu,” siger Troels Bülow-Olsen, direktør hos Totalkredit.

Alt i alt betyder det, at huskøberne for den samme månedlige ydelse kan købe en bolig, der er 16 procent større end i 2009, og at de dermed får hele 22 kvm mere hus for pengene i forhold til for tre år siden.

Det er imidlertid et landsgennemsnit, og flere steder i landet er gevinsten i dag endnu større.

Fakta:

Beregningerne viser ud fra et landsgennemsnit, hvor mange flere kvm man kan få i 2012 i forhold til i foråret 2009 for den samme månedlige ydelse.

Det forudsættes, at man i 2009 valgte et fastforrentet lån (6 procent 2041 primo 2009 i kurs 99,3) samt et 20-årigt banklån med en rente på 8,25 procent. I beregningerne indgår den rene effekt af rente-/ydelsesfaldet ved i 2012 at bruge 3,5 procent 2044 (primo 2012 kurs 97,2) samt et 20-årigt banklån med en rente på 6,25 procent. Desuden indgår effekten af et boligprisfald på 8 % i beregningerne.