Andelen af ejerlejligheder solgt over prisen fordoblet på et år

På et enkelt år er andelen af ejerlejligheder solgt på overbud fordoblet. Mere end hver tiende ejerlejlighed blev solgt over prisen i første halvår af 2015, viser tal fra Boligsiden.dk.

Salgsprisen på en ejerlejlighed er steget med 11,5 procent over det seneste år. Men som om det ikke skulle være nok, betaler en stigende andel købere alligevel mere for lejlighederne, end de er udbudt for. Andelen er ejerlejligheder solgt på overbud, det vil sige over udbudsprisen, lå i første halvår af 2015 på 11,3 procent. Det er en markant stigning i forhold til første halvår af 2014, hvor kun 5,7 procent af ejerlejlighederne blev solgt på overbud, og andelen har aldrig været så høj som i år.

”Der er kamp om ejerlejlighederne, og for at sikre sig drømmelejligheden kan man komme til at betale ekstra. Det er et tegn på, at boligerne reelt set er mere værd, end de udbydes til, hvilket nok også kommer bag på sælgerne, der i forvejen tager høje priser”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Hurtige salg skaber faldende udbud

Den store efterspørgsel kommer også til udtryk i de faldende salgstider. I juli måned lå salgstiden for ejerlejligheder på 88 dage på landsplan. Det var et fald på 6,7 procent alene fra måneden før. Og de mange hurtige salg tømmer ejendomsmæglernes hylder i en hast, der gør, at de ikke kan nå at fylde dem op.

”Udbuddet er faldet med 26 procent på landsplan fra juli 2014 til juli i år. Det er ikke fordi, der ikke kommer nye lejligheder til salg; tværtimod. Rigtig mange vælger at sælge nu, hvor priserne er høje, men når lejlighederne bliver solgt så hurtigt, falder det samlede udbud. Der er skåret en måned af salgstiden over det seneste år, og det kan mærkes på udbuddet, når lejlighederne har til salg-skiltet på i kortere tid”, siger Birgit Daetz.

Overprisen er moderat

Selvom mange må betale ekstra for lejligheden, må det alligevel glæde, at overprisen ikke er så høj, som den har været. I første halvår af 2015 lå priserne 5,4 procent over udbudsprisen for de lejligheder, der blev solgt på overbud. Det er lidt mere end sidste år, men et helt procentpoint mindre end i første halvår af 2012, og det er også mindre end der blev betalt i første halvår af 2010.

Andel af ejerlejligheder solgt på overbud – gennemsnit for første halvår:

2009: 1,2 %

2010: 2,5 %

2011: 3,1 %

2012: 2,3 %

2013: 4,8 %

2014: 5,7 %

2015: 11,3 %

Find mere om