Århusianske studielejligheder er landets dyreste

Foto: Boligsiden.

Salgspriserne på lejligheder under 75 kvm er steget både på landsplan og i de to største byer. Højest er priserne i Århus.

Krisen på boligmarkedet er afblæst! I hvert fald på den del af markedet, der handler om de mindste ejerlejligheder. Her er salgspriserne nemlig steget en smule, siden de ramte bunden omkring årsskiftet 2008-2009. Det viser nye salgstal fra Boligsiden.dk.

”På landsplan er kvadratmeterprisen på de mindste ejerlejligheder, dem på maksimalt 75 kvm, steget med godt 8 pct., siden de nåede bunden i december 2008. I dag ligger salgsprisen således på omkring 17.500 kroner i gennemsnit”, fortæller kommunikationschef Birgit Daetz fra Boligsiden.

Det er især landets to største byer, der trækker salgspriserne op, og her fører Århus an med prisstigninger på 11 pct. i gennemsnit siden prisbunden.

Så meget koster det i Århus

”Århus er klart dyrest, når det gælder de små ejerlejligheder. Byen har ikke alene den største procentuelle prisstigning i landet, priserne ligger også meget højere end i hovedstaden. Man skal i dag af med 22.400 kroner pr. kvadratmeter, hvilket er godt og vel 12 pct. over prisniveauet i København”, siger Birgit Daetz.

Priserne er med en stigning på 10 pct. ellers også hævet pænt i København, men i dagens mønt skal man i hovedstaden ’kun’ af med 19.900 kroner pr. kvadratmeter.

Selv om salgspriserne på de mindste ejerlejligheder altså stiger i landets to største studiebyer, er der fortsat et godt stykke op til dengang, priserne toppede.

35 % til toppen i København

På landsplan ligger den gennemsnitlige salgspris – trods stigningen på 8 pct. siden bunden – fortsat 23 pct. under niveauet, da priserne på de mindste ejerlejligheder toppede i maj måned 2006.

Vender man udelukkende blikket mod landets to storbyer, viser Boligsidens tal, at kvadratmeterprisen i Århus i dag ’kun’ ligger 18 pct. under pristoppen.
Men udviklingen i København springer i den grad i øjnene; for selv om priserne her er steget med cirka 10 pct., siden de ramte bunden, ligger de fortsat godt 35 pct. under de dage i foråret 2006, hvor boligmarkedet virkelig var på kogepunktet

”Dengang var de mindste ejerlejligheder suverænt dyrest i København. Priserne lå helt oppe på 31.000 kroner pr. kvadratmeter. Så de københavnske boligejere har i den grad lagt rygstykker til seriøse tæsk”, siger Birgit Daetz.

Mens salgspriserne altså falder dramatisk i København, går det mindre voldsomt for sig i den øvrige del af kongeriget, og derfor har de små århusianske ejerlejligheder i dag overtaget status som landets dyreste af slagsen.

Skiftet sker på tærsklen til 2008. Fra da af bliver de århusianske ejerlejligheder dyrere end de københavnske. En tendens, der ifølge Boligsidens tal ser ud til at holde.

Små lejligheder er defineret som under 75 kvadratmeter. Salgspriserne stammer fra OIS.