Trods mere ro på boligmarkedet tøver flere med at sætte boligen til salg

Hus til salg

Foto: Unsplash

I en ny afstemning på Boligsiden svarer næsten halvdelen af deltagerne, at de tøver med at sætte boligen til salg, fordi de vil afvente og se, hvad der sker med boligpriserne. Men et faldende udbud, mere ro på boligpriserne og en let stigende handelsaktivitet giver gode chancer for et boligsalg netop nu.

Først gik det op. Så gik det ned. Og lige nu lader det til, at der er faldet mere ro på boligpriserne.

Men prisernes rutsjetur har tilsyneladende påvirket flere af de boligejere, der overvejer at sætte deres bolig til salg.

I en ny afstemning har Boligsiden nemlig spurgt brugerne, om de som boligejere tøver med at sætte boligen til salg.

48 procent af de mere end 1.200 deltagere har svaret ’ja’ med den begrundelse, at de gerne vil se, hvad der sker med boligpriserne i den kommende tid.

Det er en væsentlig større andel end sidste år, hvor Boligsiden lavede en tilsvarende afstemning, og hvor 22 procent af deltagerne dengang angav samme svarmulighed.

”Det seneste år har været en turbulent tid på boligmarkedet. Vi kom fra et udgangspunkt med høj handelsaktivitet og boligpriser, der var steget meget under corona. Pludselig bremsede det hele op i efteråret som konsekvens af det stigende renteniveau, inflation og generel økonomisk usikkerhed. Det skaber naturligt nok en vis tøven hos mange boligejere,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Bedre vilkår for et salg nu

Omvendt er der faktisk 17 procent af deltagerne, der svarer, at de ikke har nogle skrupler med at sætte boligen til salg.

Det kan der være rigtig god grund til. For meget tyder på, at der er faldet mere ro på boligmarkedet, og derfor kan der være gode argumenter for at sætte boligen til salg netop nu.

”For det første har vi set, at salgspriserne er faldet mere til ro i begyndelsen af 2023, og for det andet er det samlede udbud af boliger faldet de seneste måneder, hvilket betyder, at køberne fortsat får færre boliger at vælge imellem. For sælgerne betyder det, at de skal kæmpe mindre om købernes opmærksomhed,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”For det tredje har de seneste handelstal for februar måned vist en fremgang i boligsalget fra januar til februar, og kigger vi isoleret på husene, er der tale om et antal handler, som ligger nogenlunde på niveau med den normal, vi kendte inden handelsboomet i coronaårene.”

De seneste handelstal fra Boligsiden har således vist, at det nuværende hussalg i februar måned endda lå over gennemsnittet for samme måned i årene 2015-2019 i 44 af landets kommuner.

Ingen kender fremtiden

Samtidig viser nye tal fra Boligsidens Markedsindeks, at boligsælgerne samlet set gav mindre nedslag i februar måned. Det sker her umiddelbart inden påske, som traditionelt plejer at være en tid med øget handelsaktivitet på boligmarkedet.

Foruden de 48 procent, som har svaret, at de tøver med at sætte boligen til salg, fordi de vil se, hvad der sker med boligpriserne, er der 26 procent af deltagerne, der har svaret, at de slet ikke er interesseret i at sælge deres bolig.

Seks procent svarer, at de ikke tror, at de kan finde en anden bolig, imens tre procent svarer, at de overvejer at bygge om i deres nuværende bolig i stedet.

Sådan gjorde vi:

Afstemningen er foretaget blandt Boligsidens brugere i perioden 7.- 20. marts 2023. I alt 1.232 brugere har svaret på spørgsmålet:

Find mere om