Boligsælgerne gav mindre i rabat i februar

Foto: Pixabay

Nye tal fra Boligsidens Markedsindeks viser, at boligsælgerne gav lidt mindre i nedslag i februar måned sammenlignet med januar, hvilket gælder for alle boligtyper. Det er første gang siden foråret sidste år, at den månedlige ændring i nedslagets størrelse er nedadgående.

For første gang siden foråret 2022 giver landets boligsælgere mindre ved dørene sammenlignet med måneden forinden.

Det viser nye februar-tal fra Boligsidens Markedsindeks.

Eksempelvis gav landets hussælgere i gennemsnit 934 kroner i nedslag per kvadratmeter i februar måned.

Det er tre procent mindre, end der blev givet i nedslag i januar – en forskel, som konkret svarer til 33 kroner.

At nedslaget falder, står i stor kontrast til den ellers opadgående tendens, der har gjort sig gældende de seneste 10 måneder i træk.

De hastigt stigende takter har gjort, at prisnedslagene for huse kom op på et så højt niveau, at det hver måned fra november sidste år til og med januar i år har slået rekorden som værende det højeste registreret i Boligsidens statistikker siden 2011.

”At vi nu ser et fald i prisnedslagenes størrelse, er et udtryk for, at boligkøbernes og boligsælgernes udgangspunkt for boligens pris ligger tættere på hinanden nu i forhold til tidligere,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og fortsætter:

”Samtidig kan vi se, at de ellers kraftige fald i boligpriserne, vi har set siden efteråret, også stilnede af i februar. Det og faldet i nedslagets størrelse kan måske forklares ved, at der nu er forår i luften, hvor vi plejer at se et løft i handelsaktiviteten. Det bliver spændende at se, om vi kommer til at endnu mere i den retning i de kommende måneder.”

LÆS OGSÅ: Der falder fortsat mere ro på prisudviklingen for huse og lejligheder

Gælder også for sommerhuse og ejerlejligheder

Det gælder også for ejerlejligheder og sommerhuse, at prisnedslagets størrelse er blevet lidt mindre fra januar til februar.

Starter vi med ejerlejlighederne, gav sælgerne i gennemsnit 1.616 kroner i nedslag per kvadratmeter i februar, hvilket er fire procent mindre end i januar måned. For sommerhusene lyder nedslagets størrelse på 1.421 kroner per kvadratmeter i februar, og det er dermed faldet med syv procent siden januar.

”Det er en ganske beskeden forskel i forhold til januar. Som eksempel lyder den gennemsnitlige forskel på lidt over 5.000 kroner for en ejerlejlighed på 80 kvadratmeter fra januar til februar. For de fleste er det så lille et beløb, at det hverken gør fra eller til, når det kommer til finansieringen af et boligkøb,” siger Birgit Daetz.

Ligger fortsat på et højt niveau

Selv om det gennemsnitlige prisnedslag er blevet lidt mindre den seneste måned, er det fortsat på et højt niveau sammenlignet med tidligere år.

Eksempelvis indtager nedslaget for villaer og rækkehuse i februar således stadig en tredjeplads over de største prisnedslag målt i Boligsidens historie siden 2011 – kun overgået af de forudgående to måneder.

Og sammenligner vi nedslaget fra februar i år med samme måned sidste år, er der tale om mere end en fordobling for både huse og ejerlejligheder.

BoligtypeNedslag feb. 2023 (kr. pr. kvm.)Ændring årÆndring måned
Villa/rækkehuse934113%-3%
Ejerlejligheder1.616142%-4%
Sommerhuse1.42169%-7%

Tabellen viser, hvad der i gennemsnit blev givet i prisnedslag på hhv. villaer/rækkehuse, ejerlejligheder og sommerhuse i februar 2023 samt den procentuelle ændring, når denne sammenholdes med samme måned sidste år og sidste måned. Kilde: Boligsiden