Boligejeres uvidenhed kan ende i bødestraf og erstatning

Som boligejer er man forpligtet til at sikre, at boligens BBR-oplysninger er korrekte. En ny undersøgelse fra Boligsiden.dk viser dog, at knap hver tredje ikke ved, at boligejere selv skal holde BBR-oplysningerne ajour. Det kan ende med retssager og erstatning.

De fleste ved nok, at man kan finde boligens BBR oplysninger på internettet. Hvad mange imidlertid ikke er klar over, er, at det er boligejerens ansvar selv at tjekke og opdatere oplysningerne om blandt andet boligens areal, anvendelse og installationer.

En ny undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk viser, at 28 procent ikke er klar over, at boligejerne er forpligtet til at holde boligens BBR-oplysninger ajour. 61 procent svarer, at de kender kravene til BBR-oplysningerne, mens 9 procent svarer, at de slet ikke ved, hvad BBR-oplysninger er.

Hvis boligens BBR-oplysninger ikke stemmer overens med virkeligheden, risikerer boligejeren at få en bøde på 5.000 kroner fra kommunen, men prisen kan være langt højere, hvis man sælger en bolig med forkerte BBR-oplysninger.

”Som boligejere skal man være opmærksom på ændringer i BBR-oplysningerne, mens man bor i boligen, men især ved køb og salg er det vigtigt at sikre sig, at oplysningerne er korrekte. Man kan risikere at skulle betale erstatning, hvis den bolig man sælger, fx ikke rummer det antal kvadratmeter, den burde i forhold til BBR”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

LÆS OGSÅ: Find BBR oplysninger og lær din bolig at kende

Sager om arealmangel ryger i retten

Det er især tvister om boligens areal, der i en handelssituation kan trække køber og sælger i retten. Sager om arealmangel, som det hedder, når det viser sig, at boligen ikke rummer det antal kvadratmeter, den burde ifølge BBR, beviser, at det er vigtigt, at boligen er målt op og registreret korrekt.

Der er eksempler på sager, hvor der har manglet helt op til 28 kvadratmeter i husets BBR-oplysninger. Køber har ikke fået den plads, der blev betalt for, og det kan ende med erstatning, som sælger må betale. Afgørelser om arealmangel i henholdsvis Vestre og Øster Landsret viser dog, at dommen kan falde ud til både køber og sælgers fordel.

Tjek og ret oplysningerne selv

Man kan se boligens BBR-oplysninger på Boligsiden.dk. Her kan man søge BBR-oplysninger frem både på boliger i udbud og blandt tidligere solgte boliger. På bbr.dk kan boligejere læse mere om, hvad der skal indberettes, og hvordan man gør.

Sådan gjorde vi:

På Boligsiden.dk stillede vi i perioden 4. – 11. januar 2016 spørgsmålet: ”Vidste du, at alle boligejere er forpligtede til at holde sine BBR-oplysninger ajour?” 1.042 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Vidste du at alle boligejere er forpligtede til at holde sine BBR oplysninger opdaterede?