Køberrådgiveren er køberens bedste ven

Indblik er i denne uge skrevet af Ole Hækkerup, der er administrerende direktør i Dansk Ejendomsmæglerforening.

Det seneste år blev der sat rekord for boligsalg. Måned efter måned kunne vi læse i medierne, at der aldrig før var solgt så mange boliger. Nu lader det dog til at stilne lidt af, men det er stadig ikke det samme marked, som vi så det inden coronakrisen.

I et boligkøb er der mange ting på spil. Følelser, tryghed, penge. Det handler om dit hjem – rammen om dit liv. Det handler også om din økonomi i mange år frem i tiden. Men boligkøb er et komplekst område, og det kan være udfordrende at have styr på alle de specialer, der ofte bliver involveret.

Derfor mener vi i Dansk Ejendomsmæglerforening, at det er vigtigt, at der i alle handler er både en rådgiver for sælger og en for køber.

Et boligkøb er en sjælden livsbegivenhed

Som privatperson er det sjældent, man står over for et boligkøb. Det sker måske en til to gange i livet. Det er derfor begrænset, hvor meget erfaring man kan få med købsprocessen.

Ejendomsmægleren, der sælger en bolig, er engageret af sælger til at varetage sælgers interesser i handlen bedst muligt. Det er den ”klassiske” ejendomsmæglerrolle, som vi har kendt den i mange år.

Men som køber kan du også få en ejendomsmægler til at varetage dine interesser i handlen – altså en ’købers mand eller kvinde’, der kun varetager dine interesser i rollen som køberrådgiver.

Det er der flere boligkøbere, der har fået øjnene op for, og derfor oplever vi i øjeblikket også en stigende interesse for køberrådgivere.

Det kan en køberrådgiver hjælpe med

Køberrådgiveren kan blandt andet sikre, at du får et rådgiverforbehold indsat i købsaftalen. Det betyder, at du kan skrive under på en købsaftale for din drømmebolig, og at din køberrådgiver efterfølgende kan gennemgå alt materiale og godkende den endelige handel – eller afvise den, hvis hun/han opdager forhold ved ejendommen, der gør, at du ikke vil købe den alligevel.

Når køberrådgiveren har gransket købsaftale og tilhørende dokumenter, gennemgår I sammen de forhold, der er fundet. På den måde får du forklaret nøje, hvad det er for en bolig, du er ved at købe, og hvilke ting, du skal være særligt opmærksom på. Køberrådgiveren præsenterer dig for både fordele og ulemper ved boligen i relation til lige præcis dine behov og ønsker.

Med udgangspunkt i købsaftalen vil der typisk være en forhandling mellem din køberrådgiver og sælgers ejendomsmægler. Her vil køberrådgiverens erfaring med bolighandler ofte kunne gøre en økonomisk forskel for dig. Opdager køberrådgiveren uacceptable forhold, som du ikke var bekendt med, kan handlen annulleres, hvis det sker inden for fristen for køberrådgiverforbeholdet. Sagt med andre ord kan der være penge at spare på dit boligkøb.

Et ekstra blik på detaljerne

En ejendomsmægler, som agerer køberrådgiver, må naturligvis ikke samtidig stå for salget. Alle køberrådgivere er underlagt et strengt regelsæt, der yderligere sikrer, at det kun er dine interesser som køber, der varetages i handlen.

Køberrådgiveren kan sammen med dig analysere dine behov og hjælpe dig med at søge efter de boliger, som matcher dine ønsker. Nogle køberrådgivere tilbyder også at tage med dig ud at se boligen. Ofte vil rådgiveren kunne se nogle ting, som du ikke selv er opmærksom på (både fordele og ulemper), og kaste lys over vigtige bemærkninger i tilstandsrapporten og salgsopstillingen.

SE OGSÅ: Sådan kan en købermægler hjælpe dig

Find mere om