Sådan kan en købermægler hjælpe dig med dit boligkøb

Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 2. juni 2023

Ejendomsmæglerne handler på vegne af sælgeren af en bolig, imens en købermægler kan hjælpe køberen i processen med køberrådgivning. Se hvordan her.

At købe bolig er en omfattende proces, hvor der undervejs skal træffes mange beslutninger. Og det er de færreste, der på forhånd kender til alle de begreber og processer, som du vil støde på. Imens sælgeren har en sparringspartner i form af ejendomsmægleren, står køberen som udgangspunkt alene.

For nogle købere giver det også bedst mening at stå for hele processen selv, imens andre vælger at benytte sig af en købermægler. Det er en boligrådgiver, som hjælper køberen med både boligsøgning samt rådgivning undervejs i forhold til juridiske spørgsmål, gennemgang af dokumenter og forhandling med sælgers ejendomsmægler.

Der findes i dag flere firmaer, der har køberrådgivning som deres kerneydelse, og som beskæftiger sig alene med dette. Samtidig har mange ejendomsmæglerkæder også købermæglere ansat.

Her er det typisk tidligere ejendomsmæglere, der har uddannet sig til købermægler og dermed specialiseret sig i at varetage køberens interesser og give køberrådgivning. Og det er ikke tilladt, at den samme mægler varetager både sælgers og købers interesser samtidig.

Købermægleren, også kaldet en køberrådgiver, kender boligmarkedet, og har derfor let ved at vurdere priser, områder og dokumenter. Derfor vil købermægleren kunne hjælpe dig med for eksempel:

  • Søge efter en relevant bolig (oprettelse i køberkartoteker)
  • Besigtigelse af boligen sammen med dig
  • Gennemgå tilstandsrapport og øvrige dokumenter samt forsikringer og lignende
  • Forhandle med sælger/og eller dennes ejendomsmægler om pris, betingelser med mere
  • Stå for det juridiske arbejde med eksempelvis at få tinglyst handlen

I sidste ende kan købermægleren også hjælpe dig med at gennemføre handlen. En ting, som købermægleren dog ikke kan hjælpe dig med, er, hvordan du skal finansiere dit boligkøb. Det er nemlig ikke tilladt, at købermæglerne rådgiver om dette.

Hvis du vælger at benytte dig af en købermægler, er det en god idé at tjekke, hvorvidt den rådgiver, du vælger, er ansvarsforsikret. Hvis din købermægler er medlem af Dansk Ejendomsmæglerforening (DE) er vedkommende dækket af DE´s ansvarsforsikring.