Ser du på bolig med brændeovn? Så bliver årstallet 2003 afgørende

Billedet viser en tændt brændeovn i forgrunden af billedet, og i baggrunden vises spisestuen.
Hvis du overvejer at købe en bolig med brændeovn skal du være opmærksom på, hvor gammel brændeovnen er. Stammer den fra før 2003 skal den fra 1. august 2021 nemlig skiftes ud eller skrottes senest 12 måneder efter dit boligkøb. Foto: Boligsiden.
Anne Dahl Kristensen
PR- og kommunikations-medarbejder
Skrevet af Anne Dahl Kristensen
PR- og kommunikations-medarbejder
GEM ARTIKEL    Boligkøb   1. april 2021   ·   2 MIN

En ny lovændring betyder, at brændeovne fra før 2003 skal skiftes ud i forbindelse med et boligsalg. Loven træder i kraft 1. august 2021.


Denne artikel er en del af vores klimatema
Gå til tema

OPDATERET 4. april 2021:

I første version af denne artikel fremgik det, at den nye lov vedrørende brændeovne fra før 2003 trådte i kraft 1. april 2021. Datoen for ikrafttrædelse er dog rykket frem til 1. august 2021. Vi beklager fejlen. 

Brændeovne er for mange indbegrebet af hygge. Særligt i et sommerhus, hvor du kan varme dig foran den knitrende ild efter en kold og blæsende dag ved havet.

Men brændeovnene har igennem længere tid også været genstand for en del diskussion i forhold til bagsiden af hyggen, nemlig de farlige partikler i røgen, som særligt de gamle brændeovne udleder og som forurener luften.

Derfor blev et nyt lovforslag vedtaget tilbage i december 2020. Det indebærer, at det bliver obligatorisk for boligkøberne at skifte eller skrotte en gammel brændeovn, der er lavet før 2003, når de køber bolig. Skiftet skal ske senest 12 måneder efter boligkøbet.

”Den her lov er et vigtigt skridt i kampen for renere luft, og jeg er glad for opbakningen fra et bredt flertal i Folketinget. Danskerne bliver alvorligt syge og dør for tidligt på grund af luftforurening, og gamle brændeovne udleder mange af de farlige partikler. Derfor skal vi skille os hurtigere af med dem, og det er loven med til at sikre,” sagde miljøminister Lea Wermelin i en pressemeddelelse i forbindelse med vedtagelsen i december.

Skift ud eller skrot

Loven gælder fra 1. august 2021, og det har betydning for boligkøberne.

Det bliver boligkøbernes ansvar at oplyse, hvorvidt der står en gammel brændeovn fra før 2003 i den bolig, de har købt, når skødet skal tinglyses.

Som sælger kan det være svært at finde ud af, om den brændeovn man har i sit hjem, er fra før 2003, hvis man ikke lige har en kvittering liggende.

I den forbindelse oplyses det fra Miljøministeriet, at man som boligejer kan indhente en erklæring fra skorstensfejeren om, hvor gammel brændeovnen er. Denne erklæring skal sendes til Miljøstyrelsen sammen med anden relevant dokumentation, som herefter træffer afgørelse om, hvorvidt brændeovnen er omfattet af ordningen.

Fakta:

  • Der er i alt cirka 700.000 brændeovne i Danmark. Cirka 260.000 af dem skønnes at være produceret før 2003 og bliver omfattet af den nye ordning, når boliger skifter ejer.
  • Fyringsanlæg til brændefyring (inklusiv pillefyr, brændekedler mv.) er fortsat den største danske bidragsyder til partikelforureningen. Ifølge nye data fra DCE fra Aarhus Universitet i marts 2020 er det med stor usikkerhed beregnet, at al brændefyring fylder cirka 50 procent.
  • En gammel brændeovn forurener op til fem gange så meget som en moderne ovn. Det vil derfor have stor betydning for den samlede danske partikelforurening, at de ældste brændeovne udskiftes.
  • Kakkelovne, masseovne, antikke brændeovne, åbne pejse mv. er undtaget fra ejerskifteordningen.

Kilde: Miljøministeriet

Kategorier

Boligkøb
klima

 

Kan du lide det, du læser? Få de vigtigste nyheder med vores nyhedsbrev, der udkommer to gange om måneden. Tilmeld dig i dag.