Sådan påvirker priser på byggematerialer danskernes boligplaner

Foto: Unsplash

I en ny undersøgelse blandt Boligsidens brugere svarer mere end hver fjerde, at de helt har droppet at bygge nyt eller renovere som følge af de seneste års prisstigninger på byggematerialer.

De seneste år er priserne på diverse byggematerialer primært gået én vej, nemlig op.

Og stiger priserne på byggematerialer, bliver det tilsvarende dyrere for forbrugerne at bygge til, bygge om eller bygge nyt.

På den baggrund har Boligsiden spurgt sine brugere om, hvorvidt prisstigningerne på byggematerialer har haft betydning for deres boligplaner.

Til det svarer et flertal af de brugere, som har deltaget i undersøgelse, ja.

Konkret lyder det fra 26 procent af Boligsidens brugere, at de helt har droppet at bygge nyt og/eller renovere på grund af de stigende priser på byggematerialer. Dertil svarer 21 procent, at de har udskudt deres planer om at bygge nyt og/eller renovere, indtil priserne på byggematerialer falder igen.

”Ikke overraskende svarer en stor del af vores brugere, at de har ændret deres boligplaner som følge af de voldsomme stigninger på byggematerialer, som vi har set over de seneste år. Her er det også værd at have in mente, at det samtidig er blevet dyrere at hyre håndværkere i forbindelse med byggeprojekter, ligesom det generelt set er blevet dyrere at være dansker som konsekvens af den stigende inflation,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og fortsætter:

”Så alt i alt rækker pengepungen ikke lige så langt, som den gjorde tidligere, og for nogle har det den konsekvens, at man må lægge sine boligdrømme på hylden – om ikke andet for en stund. Hvor længe den stund så ender med at være, bliver spændende at følge, for vi ved, at priserne på visse byggematerialer så småt er begyndt at falde igen, selv om det samlede prisniveau inden for byggeriet fortsat er højt. Så spørgsmålet er, hvor langt priserne skal ned, før flere af danskerne igen kaster sig ud i diverse byggeprojekter.”

Så mange har gennemført deres boligplaner

Boligsidens undersøgelse viser samtidig, at det bestemt ikke er alle, der har droppet planerne om at bygge drømmehuset eller kaste sig ud i et renoveringseventyr som følge af de stigende priser på byggematerialer.

For 23 procent af brugerne svarer nemlig, at de har gennemført deres planer om at bygge nyt og/eller renovere på trods af prisstigninger på byggematerialer.

”Man skal huske, at selv om byggeriet kører i et noget lavere gear, end vi eksempelvis så det for nogle år tilbage, så er det langt fra gået i stå som følge af de stigende priser. Dertil varierer det naturligvis også meget, hvor mange ressourcer folk har til rådighed, hvor nogle naturligvis bliver hårdere ramt af prisstigninger end andre,” tilføjer hun.

”Det er også vigtigt at have for øje, at selv om priserne på byggematerialer er steget, så kan det fortsat være en god investering at renovere eller bygge det hus, man altid har drømt om – ikke mindst når det kommer til den ekstra livskvalitet, man kan opnå ved at danne de bedst mulige rammer for ens hjem. Og set i det lys vil det for nogle give bedre mening at gennemføre ens boligdrømme frem for at vente på ubestemt tid,” siger Birgit Daetz.

Sådan har vi gjort:

I perioden fra 4. april 2024 til 30. april 2024 har Boligsiden stillet nedenstående spørgsmål til sine brugere:

Har de seneste års stigende priser på byggematerialer haft betydning for dine boligplaner?

I alt deltog 1.002 i undersøgelsen.

Har du drømme eller planer om at renovere eller bytte nyt? Så kan du med fordel tjekke Boligsidens univers for nybyggeri og renovering ud. Her finder du en række gode råd og udførlige guides, som klæder dig på til at træffe de rette valg undervejs i processen, og som kan hjælpe dig med at komme bedst muligt i mål med dit byggeprojekt. 

Find mere om