Tips til førstegangskøberen: Hvor meget kan du købe bolig for?

Lejlighed, mand, menneske, mobil, gårdhave, gård, storby, Foto - David Buchmann (Boligsiden.dk)
Skrevet af Anne-Mette Bache Jensen
GEM ARTIKEL    Bolighandel   30. april 2016   ·   2 MIN

Rækker økonomien til en lille lejlighed eller måske et hus? Find ud af, hvor meget din økonomi kan bære.


Når du står og skal købe din første bolig, kan det være svært at vide, hvor mange penge banken vil låne dig, og dermed hvor dyr en bolig du kan købe. Du behøver ikke at have en meget høj indtægt for at kunne købe bolig, men er du lavtlønnet eller måske endda under uddannelse, handler det om at have realistiske forventninger til boligkøbet.

Tommelfingerregel kan hjælpe

Der findes en tommelfingerregler, der gør, at du kan sjusse dig frem til, hvor dyr en bolig du kan købe. Du skal tage din årsindtægt før skat, gange med 3,5 og lægge din opsparing til. Så har du ca. det beløb, du kan købe bolig for.

Du skal dog stadig en tur i banken for at sikre dig, at regnestykket holder. Der kan være mange individuelle forhold i din økonomi, der gør, at netop dit låneregnskab ser anderledes ud. Meget afhænger også at dit rådighedsbeløb, det vil sige, hvor mange penge du har tilbage, når alle faste udgifter er betalt.

Se videoen med gode tips til førstegangskøberen

Videoen nedenfor er produceret af Jyske Bank. Her kan du se, hvilket svar bankrådgiveren giver Camilla, Anders og Klaus, der gerne vil låne penge til en bolig. Rådgiveren tager udgangspunkt i deres nuværende økonomi og kommer også med bud på, hvad der skulle til, hvis de hver især skulle forbedre deres mulighed for at låne flere penge til en større eller bedre bolig.

Banken hjælper dig

Nogle bliver skuffede, når de ikke får lov til at låne det, de gerne ville, i banken. Det er dog bedre at tænke på, at banken faktisk har hjulpet dig med at undgå en rigtig kedelig økonomisk situation.

”Bankerne vil gerne sikre, at du som boligejer ikke bare lige akkurat holder skindet på næsen, men også lever et liv, der hænger godt sammen. Det betyder, at der skal være luft i økonomien, så du ikke hver måned lever på overtræk, og selvom det lyder træls, er det for din egen skyld. Det er ikke sjovt at leve med en maksimalt presset økonomi, fordi man har købt for dyr en bolig”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Kategorier

Bolighandel

 

Kan du lide det, du læser? Få de vigtigste nyheder med vores nyhedsbrev, der udkommer to gange om måneden. Tilmeld dig i dag.