Det skal I være opmærksomme på
Når byggeriet er færdigt, er der nogle ting, I bør være opmærksomme på i forbindelse med overleveringen. Læs mere her.
Tiden nærmer sig. Huset står næsten klar. Alt er nyt, og duften af maling minder jer om, at lige om lidt kan I træde ind i jeres nye hus og begynde at pakke ud og finde jer til rette.
Men inden da, skal I igennem selve overleveringen, hvor I officielt modtager nøglerne, og hvor I formelt får overdraget jeres nye hus.
Få hjælp til at spotte fejlene
Hos mange byggefirmaer har I dog også mulighed for en foraflevering, som finder sted nogle uger inden den officielle overdragelsedato.
Hvis I ikke allerede har tilknyttet en byggerådgiver til projektet, kan det være en rigtig god ide at have en byggesagkyndig med til denne foraflevering samt den senere overdragelse.
Den byggesagkyndige vil nemlig kunne gennemgå byggeriet med professionelle øjne og hjælpe med at spotte eventuelle fejl og mangler.
Fordelen ved denne foraflevering er, at byggefirmaet vil kunne nå at udbedre de eventuelle fejl og mangler, som der måtte være, inden I officielt får huset overlevet. Dermed slipper I i sidste ende for at skulle koordinere med håndværkere, når først I er flyttet ind.
Husk tjeklisten
Ved både forafleveringen og selve overdragelsen af huset er der en række punkter, som I bør være opmærksomme på.
Det gælder:
- Murværk:
Er der beskadigede mursten, som bør skiftes? Er alle fuger lavet ordentligt og fyldt ordentligt ud? - Sokkel:
Er der revner i soklen? De forekommer i forskellige versioner, og de kategoriseres efter alvorlighed. Eksempelvis om der er tale om en svindrevne, der skal holdes øje med, eller de værste, som er udtryk for deciderede sætningsskader. - Tag:
Ligger tagstenene ordentligt, og er ventilationen og isolering korrekt lavet, så der ikke opstår fugtskader? Tjek også gerne, at der ikke ligger byggeaffald i tagrender, som risikerer at ryge ned i kloakken. - Vinduer og døre:
Er der ridser eller revner i vinduerne, og lukker og åbner vinduer og døre korrekt? - Gulv:
Er der skader på fliser, planker eller gulvtæpper? Hvis I har trægulv, er der så steder, hvor gulvet knirker, eller kan der observeres skævheder. - Loft:
Er de malet jævnt, og er der eventuelle skader eller udposninger, som der skal tages hensyn til. - Malerarbejde:
Dette er noget af det sidste, der laves i huset, og det vil som oftest først kunne tjekkes ved den egentlige overdragelse. Men her er det vigtigt at se efter, om der er malet jævnt, eller om der helligdage eller der ’gardiner’ i malingen. - Toiletter og badeværelse:
Tjek at afløb fungerer som de skal – både i toilettet, i håndvaske, i bruseniche og ved eventuelt badekar. Undersøg at der er den hældning på fliserne i badet, som der bær være i forhold til bygningsreglementet. Tjek også, at fugerne er lavet korrekt i baderum, og at de er jævnt udfyldt. - Øvrigt:
Sidder låger på skabe korrekt? Er vaskemaskine og tørretumbler korrekt tilsluttet. Fungerer køleskab, fryser, komfur og så videre som det skal? Og ser alt andet i huset i øvrigt ud, som det bør.
Alle de fejl og mangler, der måtte være, bliver noteret og derefter udbedret. I får en rapport, hvor de forskellige ting står noteret, og den skal I gemme, så I kan tage den frem, hvis der skulle opstå problemer på et senere tidspunkt.
Nyt eftersyn efter 1 og 5 år
Ved langt de fleste nybyggerier er det udover selve overleveringen også standard, at der bliver lavet et nyt gennemsyn af boligen efter henholdsvis ét og fem år.
I den forbindelse kan det være rart at vide, at der med al sandsynlighed vil opstå nogle skader i takt med, at huset rigtig ”sætter” sig.
Det gælder for eksempel de såkaldte svindrevner. De opstår typisk i området mellem loft og vægge, fordi huset ganske enkelt sætter sig. De er ikke alvorlige og kan udbedre med en gang spartelmasse og maling.
Udenfor kan der også opstå hvide plamager på murstenene, som skyldes, at salpetersyre trækker ud gennem murstenene. Det kan fjernes, men det skal helst ikke blive ved med at komme tilbage. I så fald bør det undersøges nærmere.
Ellers er proceduren nogenlunde den samme som ved selve overleveringen. Så hiv gerne tjeklisten frem igen og undersøg alle dele af boligen. Samtidig er det vigtigt, at I løbende får registreret, hvis I oplever skader, så I kan gøre opmærksomme på dem.
Læs om de øvrige dele af byggeprocessen
Find grunden til det nye hus her
Se, hvilke grunde der er til salg netop nu. Er I omvendt på udkig efter et hus til nedrivning, kan I også se, hvilke håndværkertilbud og dødsboer der er til salg lige nu. Find dem alle her.