Indbruds Risiko: Tjek risikoen i det område, hvor du jagter bolig

Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 1. februar 2023

Jagter du en ny bolig, er der tusindvis af parametre, du skal overveje. En af dem du ikke har tænkt på er måske, hvor stor indbrudsrisikoen er. Det kan du tjekke på Boligsiden.

Hvor vil du bo, hvad må det koste, hvordan skal køkkenet være, hvor mange værelser skal I bruge, og hvad med badeværelset? Der er tusindvis af ting, du skal tage stilling til, når du er på boligjagt.

I jagten på den rigtige bolig har du sikkert allerede trawlet Boligsiden igennem flere gange for egnede boliger, og måske er du også blevet klogere på, hvad præcis det er, du prioriterer.

En af de ting, du måske ikke har overvejet endnu, er risikoen for indbrud i det område, hvor du lige nu jagter bolig. Det kan Boligsiden give dig svar på, for vi henter indbrudsstatistik fra Danmarks Statistik og Rigspolitiet. Ud fra antallet af indbrud i kommunen, boligen ligger i, vurderer vi risikoen for indbrud på skalaen ”meget lav – lav – middel – høj – meget høj”.

Du kan altid sammenligne risikoen for indbrud i kommunen, hvor den bolig du er interesseret i ligger, med tallene for landsdelen og hele Danmark. Find indbrudsstatistikken på boligens præsentationsside under menupunktet ”Værd at vide inden køb”.

Gode råd til at undgå indbrud

Når du har købt bolig, må du leve med den indbrudsrisiko, der er. Men der er en lang række ting, du kan gøre for at undgå, at der bliver begået indbrud hos netop dig.

I julen 2019 lavede vi på Boligsiden en liste over fem gode råd, der kan sikre dig mod indbrud. De fem råd gælder året rundt og kan hjælpe dig ligegyldig hvor du bor, eller i hvilken del af landet du bor.

 • Få naboen til at holde øje med hjemmet.
  Når du ikke er hjemme, så bed naboen holde øje med jeres hus. Måske kan de parkere en bil i jeres indkørsel, putte affald i jeres skraldespand, hænge tøj til tørre udenfor og tømme din postkasse.
 • Tænd lys og slå ringeklokken fra.
  Det vigtigste er, at du får det til at se ud som om, der er nogen hjemme, mens du ikke er det. Derfor skal du sørge for, at der er tændt lys. Du kan let og billigt installere en timer, der tænder og slukker lysene automatisk, så det passer med årstiden.Du bør også slå ringeklokken fra, så tyve ikke kan gå op til din hoveddør, ringe på og høre ringeklokken. Er den tændt, kan tyvene let teste, om lyden fra ringeklokken fører til aktivitet i huset.
 • Lad gardinerne være rullet fra.
  Nedrullede gardiner er et tydeligt tegn på, at der ikke er nogen hjemme. Sørg for, at gardinerne er rullet fra. Undgå samtidig at der ligger ting af værdi åbent fremme, som kan friste tyve til at begå indbrud. Det kan være smartphones, bærbare computere og ure. Overvej også, om det er nødvendigt at have en dyr designerlampe hængende.
 • Tilmeld dig nabohjælp.
  Der er mange nabohjælpsordninger. Den mest kendte er nabohjælp.dk, men der er også andre ordninger og sikkert nogle helt særligt lokale, der hvor du bor. Undersøg det, inden du beslutter dig.De forskellige ordninger virker typisk sådan, at når du tilmelder dig, så giver du de andre brugere tæt på dig besked om, at du har brug for dem til at holde øje med dit hjem. Samtidig forpligter du dig til at gøre det samme for dem.
 • Overvej alarm, videoovervågning og sikring af døre og vinduer
  Overordnet set handler det om at gøre det svært for tyven at få adgang til huset. Sørg derfor for at tjekke, om alle vinduer og døre er i god stand, og at de ikke er mørnet, så de er lette at afmontere. Du kan også sætte ekstra låse og sikringsbeslag på.

Overvej også, om det giver mening for dig at installere et alarmsystem eller et kamera til videoovervågning. Alene den præventive virkning af alarm og overvågning kan få tyven til at gå forbi dit hus.

Hvilke områder er hårdest ramt af indbrud?

Det er typisk de nordsjællandske kommuner, der ligger højest på listerne over flest indbrud per indbygger. Det er også her, boligpriserne er blandt de højeste i Danmark, og hvor det derfor er logisk, at tyvene tænker, at det er her, der er størst sandsynlighed for at finde dyre genstande, som de kan sælge videre. Risikoen for indbrud er typisk lavest i ø-kommuner som Læsø, Samsø og Fanø.

Her kan du se et kort over, hvor i landet sigtelsesprocenten er højest. Altså hvor stor en del af indbruddene, der bliver opklaret.

!function(e,i,n,s){var t=”InfogramEmbeds”,d=e.getElementsByTagName(“script”)[0];if(window[t]&&window[t].initialized)window[t].process&&window[t].process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement(“script”);o.async=1,o.id=n,o.src=”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”,d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,”infogram-async”);

(Data i tabellen stammer fra politiets statistikbank og er baseret på antallet af indbrud i første halvår af 2020. I kommunerne Ærø, Samsø, Fanø og Bornholm er der under 20 indbrud og derfor ikke nok data)

Hvornår er der flest indbrud?

Ifølge Det Kriminalpræventive Råd er der indbrud i Danmark året rundt, men der er alligevel nogle tommelfingerregler. Der er flest indbrud i:

 • Det mørke halvår
 • Ferieugerne: 7, 27. 28. 29, 42
 • Fredag og lørdag
 • Villaer mellem klokken 17 og 20
 • Lejligheder mellem klokken 11 og 19