Før du køber håndværkertilbud: Stil dig selv de rigtige spørgsmål

Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 4. oktober 2022

Det er langt billigere at købe et håndværkertilbud end en indflytningsklar bolig. Til gengæld kræver et stort byggeprojekt en hel del af dig. Vi guider dig til at stille dig selv de rigtige spørgsmål, før du køber et håndværkertilbud.

Et håndværkertilbud koster omkring 43 procent mindre end gennemsnitsprisen for en villa. Det viser en opgørelse af udbudspriser, som Boligsiden har lavet i april 2019.

Blandt alle de aktuelle huse til salg, kan det altså i høj grad betale sig at købe et håndværkertilbud – i hvert fald hvis man alene ser på prisen.

Dertil skal du så lægge de penge, arbejde og arbejdstimer, du skal bruge på istandsættelse. Og det er ikke helt ligetil bare sådan at gøre. Der er nemlig et hav af spørgsmål, du bør stille dig selv, inden du køber et håndværkertilbud og dermed giver dig i kast med et renoveringsprojekt.

Her får du hjælp til at stille dig selv de rigtige spørgsmål og finde huse til salg, der kræver lidt mere end en klat maling og et godt øje for indretning. Boligsiden har samlet disse spørgsmål og en liste over, hvilke håndværkertilbud der er til salg. God fornøjelse.

Hvordan ser prisniveauet ud i nabolaget?

Tjek Boligsidens statistikside, hvor du kan finde salgspriser for det område, hvor det pågældende håndværkertilbud ligger. Snak desuden med en lokal ejendomsmægler om, hvad boligerne bliver solgt for i nabolaget.

Hvis du skal ud i en millionombygning af et håndværkertilbud i et område, hvor salgspriserne generelt er meget lave, skal du overveje, om det overhovedet kan betale sig at købe et håndværkertilbud, om det er bedre at købe et mere færdigt hus, eller om du skal finde et håndværkertilbud i et andet område.

Hvilken stand er håndværkertilbuddets fundament, tag og vægge i?

Selv om boligen ligner en ruin, behøver det ikke at være et tegn på fundamentalt forfald.

Hvis meget af ruinlooket skyldes mangel på kosmetisk vedligehold, vil det ikke koste så meget at udbedre. Men hvis vigtige elementer i boligen som fundamentet, taget, kloakeringen eller lignende ikke er i orden, kan en renovering hurtigt komme til at få langt mere vidtrækkende konsekvenser for din pengepung.

Hvordan er husets planløsning?

Kan du lide håndværkertilbuddets planløsning, eller skal du i gang med at rive vægge ned eller sætte nye op?

Selv om det ikke er en stor opgave at rive en væg ned, er det alligevel nemmere og billigere, hvis du overordnet set er tilfreds med den måde, huset er indrettet på.

Hvad kommer det til at koste i alt?

Hvad kommer det til at koste dig at gøre dit håndværkertilbud til den bolig, du gerne vil have?

Ikke noget med at snyde, sjusse og skære hjørner. Vær realistisk. Få lavet tilbud på de opgaver, du skal have andre til at lave og læg ekstra oveni til uforudsete udgifter.

Vær også klar over, at tidsplanen kan skride, når et håndværkertilbud skal renoveres, så ikke noget med at planlægge den store, runde fødselsdag i huset umiddelbart efter, du skulle være færdig.

Huse til salg: Her er alle håndværkertilbud på markedet

– på listen indgår alle boliger, hvor ordet håndværkertilbud indgår i ejendomsmæglerens salgsopstilling.

Er huset fredet eller bevaringsværdigt?

Undersøg, om det håndværkertilbud du har udset dig er fredet eller bevaringsværdigt. Der findes forskellige grader af bevaringsværdighed, og de kan få betydning for din renovering af huset.

Der kan for eksempel være regler for, hvilke materialer du må bruge, hvad du må gøre ved facaden, hvilke vinduer du må vælge og så videre. Læs mere om fredede huse og om typerne af bevaringsværdige huse hos Bolius.

At købe et håndværkertilbud er et stort arbejde. Orker vi det?

Når du har gennemgået huset, afgjort hvad der skal laves, fået priser og lavet et realistisk budget, skal du overveje, om I orker at gå i gang.

Et håndværkertilbud med tilhørende byggeprojekt kan slide på både økonomi og personligt overskud. Vil du selv lave meget af arbejdet, skal du afsætte et stort antal timer, der kommer til at gå fra din familie, dine venner og dine fritidsinteresser.

Og selv om du får andre til at lave det meste på din nye bolig, kommer du stadig til at bruge meget tid på at koordinere hele projektet, få styr på håndværkerne, vælge materialer, og tage stilling til nye problemstillinger, der altid dukker op i et stort byggeprojekt.