Derfor skal du vide, hvor hårdt drikkevandet er

Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 17. maj 2022

Indholdet af kalk i vandet er afgørende for levetiden af mange af husholdningens maskiner. I sidste ende påvirker vandets hårdhed dermed også din økonomi. Læs mere her.

Umiddelbart synes der ikke at være noget særlig hårdt over vand. Tværtimod smyger væsken sig blødt om din krop, når du går i bad og blødgør talrige materialer, når de bliver våde.

Ikke desto mindre er drikkevandet i Danmark mange steder hårdt. Meget hårdt.

Vandets hårdhedsgrad afhænger af, hvor højt kalkindholdet er i vandet. Og det er vigtigt at være opmærksom på, da det har indflydelse på mange af dine husholdningsmaskiner.

De fleste kender for eksempel til situationen, hvor elkedlen langsomt begynder at blive mere gul indvendig og store aflejringer af kalk sætter sig på indersiden af apparatet. Det samme sker for din vaskemaskine, opvaskemaskine, brusehovedet og alle andre funktioner i dit hjem, hvor der løber vand igennem.

Men hvordan tjekker du, hvor hårdt vandet er i netop din hane, når du ikke umiddelbart kan se det?

Tjek dit drikkevand

På hjemmesiden Borger.dk kan du tjekke drikkevandet i sit lokalområde via det såkaldte hårdhedskort. Er du på boligjagt og har fundet en bolig, du er interesseret i, kan du på Boligsiden tjekke vandets hårdhed på boligens præsentationsside.

Når vi taler om vandets hårdhed, er det vandets totale indhold af opløst calcium og magnesium, som der måles på. Og på hårdhedskortet kan du indtaste din adresse og derefter få vished om, i hvilken ende af hårdhedsskalaen vandet i dit område er i.

Med denne viden kan du derefter tage visse forholdsregler, så du kan gøre dit bedste for dine egne produkter samt miljøet.

Derudover er det en god ide at orientere sig hos sit lokale vandværk for at få de specifikke tal for vandet i netop dit lokalområde.

Doser sæben rigtigt

Hårdheden af vandet har også betydning for, hvor meget sæbe, du skal bruge, når du vasker tøj. Doseringen kan du læse mere om på emballagen af vaskemidlet. Men tommelfingerreglen er, at hårdt vand kræver mere sæbe end blødt vand.

Derudover er det også en god ide at fylde ekstra salt og afspændingsmiddel på opvaskemaskinen, hvis vandet er hårdt i dit område. Samtidig opstår behovet for ekstra afkalkning af elkedel og kaffemaskine også helt automatisk, hvis vandet er hårdt. Og dermed er vandets hårdhed i sidste ende også et miljøspørgsmål.

Gør det hårde vand blødt

I visse forsyningsselskaber har man besluttet at blødgøre vandet fra centralt hold. Og bor du i et område med hårdt vand, kan du overveje hvorvidt du ønsker at investere i et såkaldt blødgøringsanlæg, som har været lovlige at installere siden 2016.

Der er delte meninger om, hvorvidt det er en god ide at blødgøre vandet, og om det er nødvendigt.

Blandt fordelene nævnes det, at du med blødere vand sparer på sæbeforbruget og kemikalier til afkalkning. Samtidig kan du opnå et lavere energiforbrug til husholdningsapparaterne, som ikke vil kalke så hurtigt til. Og der kan være mindre vandspild fra vandhaner og toiletter, der er kalket til, ligesom du ikke behøver at skrubbe lige så hårdt på fliserne i bruchenichen for at slippe af med kalkaflejringerne.

Blandt ulemperne nævnes det, at i forbindelse med, at du undgår kalkbelægningerne, kan ældre rør samtidig blive utætte. Samtidig er indholdet af kalk i vandet også godt for vores knogler og tænder.