Nye ejendomsvurderinger er ude nu: Bliv klogere på dem her

Boligskat

Danske boligejere kan nu se deres foreløbige ejendomsvurdering for 2022, som vil udgøre beskatningsgrundlaget fra 1. januar 2024, hvor det nye boligskattesystem træder i kraft.

Fra 1. januar 2024 træder et nyt boligskattesystem i kraft herhjemme.

Grundlæggende betyder det, at danske boligejere skal betale en anden skat for at eje en bolig, end de hidtil har gjort.

Det, der ligger til grund for boligskatten, er blandt andet vurderingen af ens ejendoms værdi. Det gøres blandt andet ud fra devisen om, at jo højere ens offentlige ejendomsvurdering er, desto højere boligskatter står man til at betale og vice versa.

Derfor hænger de offentlige ejendomsvurderinger uløseligt sammen med boligskatterne.

Men, men. For langt de fleste boligejere er der ikke kommet en ny ejendomsvurdering siden 2011, og de har således hidtil betalt boligskatter på baggrund af en vurdering, som er over et årti gammel.

Og da boligmarkedet har udviklet sig betydeligt siden da, ligesom mange ejendomme har, har de fleste boligejere ikke betalt boligskat på baggrund af et retvisende billede af, hvad boligen er værd her og nu.

Det har de nye boligskatter for 2024 til gengæld til formål at rette op på. Og netop derfor skal boligejerne have nye offentlige ejendomsvurderinger.

Senest er der netop landet en foreløbig ejendomsvurdering for 2022, og det er blandt andet den, som Boligsiden gør dig klogere på her.

Se din foreløbige 2022-vurdering her

Fra 12. september 2023 kan boligejerne se deres foreløbige ejendomsvurdering for 2022. Det er denne, som vil udgøre grundlaget for beskatningen af din bolig for 2024.

Du kan se din foreløbige ejendomsvurdering på Boligsiden. Se den her

Derfor er vurderingen foreløbig

I 2024 skal du betale boligskat på baggrund af din vurdering for 2022. Denne er dog ikke klar endnu, eftersom udsendelsen af de nye ejendomsvurderinger er blevet forsinket ad flere omgange.  

Derfor er der tale om en foreløbig vurdering, indtil den reelle vurdering for 2022 er klar, hvilket den ventes at være i 2025.

Disse vurderinger skal du holde øje med

Udsendelsen af nye ejendomsvurderinger er som nævnt blevet udskudt flere gange – blandt andet på grund af IT-problemer.

Forsinkelsen gør, at der er flere vurderinger, du som boligejer skal forholde dig til. Det er følgende:

Den endelige vurdering for 2020

Denne vurdering er begyndt at rulle ud til boligejerne, og efter planen skal alle have modtaget den inden udgangen af 2023.

Det er 2020-vurderingen, som ligger til grund for din boligskat i årene 2021, 2022 og 2023.

Du kan se de offentlige ejendomsvurderinger for 2020, som ligger klar nu, her.

Den foreløbige vurdering for 2022

Fra 12. september kan boligejerne se skattemyndighedernes foreløbige skøn over vurderingen for 2022.

Det er den foreløbige vurdering for 2022, som bruges til boligbeskatningen i 2024.

Der er tale om en foreløbig vurdering, da den endelige version endnu ikke er klar.

Forsinkelserne gør, at du ikke kan klage eller lave indsigelser i forhold til din foreløbige vurdering, hvilket et bredt politisk flertal har besluttet.

Den endelige vurdering for 2022:

På grund af forsinkelser ventes den endelige ejendomsvurdering for 2022 først at være klar i løbet af første halvår af 2025.

Først fra da af vil det være muligt for dig som boligejer at kunne klage og rette eventuelle fejl i din foreløbige vurdering for 2022.

I tilfælde af, at der har været fejl i din foreløbige 2022-vurdering, vil du enten få penge tilbage eller skulle betale et restbeløb.

Få en idé om din boligskat for 2024 her

Ejendomsvurderingerne skal betragtes som skattemyndighedernes skøn over din ejendomsværdi. Og det er denne, som er med til at bestemme, hvad du skal betale i boligskat.

Din boligskat består af to dele: Ejendomsværdiskat (skatten for selve ejendommens værdi) og grundskyld (skatten for selve grundens værdi).

Til november 2023 får du at vide, hvad du skal betale i boligskat i 2024 via din forskudsopgørelse.

Men indtil da har Vurderingsstyrelsen lavet et simpelt regneværktøj, som kan give et pejlemærke om, hvad din boligskat bliver i 2024. Den finder du her.

Vær opmærksom på, at beregneren ikke tager højde for samtlige forhold ved din ejendom, og du vil derfor kun kunne se et foreløbigt estimat for din boligskat for 2024 – ikke den endelige.

 Du kan læse mere om, hvad der sker med boligskatten på Vurderingsportalens hjemmeside.

LÆS OGSÅ: Nye ejendomsvurderinger: Dette skal du vide

LÆS OGSÅ: Ny boligskat 2024: Dette skal du vide

Find mere om