Nye ejendomsvurderinger: Dette skal du vide

Skrevet af Henriette Hejlskov
hh@boligsiden.dk
Opdateret d. 25. juni 2024

Ejendomsvurdering: Hvad betyder de nye ejendomsvurderinger for dig som boligejer? Hvilken betydning får ejendomsvurderingerne for boligskatterne i 2024? Hvad skal ejendomsvurderingerne bruges til, og hvorfor er de vigtige? Få alle svarene her.

I cirka 10 år har de danske boligejere ventet på et nyt boligskattesystem, som er blevet udskudt ad flere omgange, og som nu ventes at træde i kraft per 1. januar 2024.

Men før det længe ventede boligskattesystem falder på plads, skal Vurderingsstyrelsen sende nye ejendomsvurderinger ud til boligejerne, som skal danne grundlag for den nye boligskat.

De nye, offentlige ejendomsvurderinger er derfor vigtige, fordi de er med til at bestemme, hvor meget man som boligejer ender med at betale i boligskat. Samt hvor meget man eventuelt skylder for årene fra 2020 pga. den nye ejendomsvurdering.

Du kan se ejendomsvurderingerne i dit område på et kort her på Boligsiden: Ejendomsvurderinger kort

Det gør det muligt at vurdere din ejendomsvurdering op imod dine naboers både for den seneste ejendomsvurdering og for ejendomsvurderingen fra 2020.

Se Naboens ejendomsvurdering og områdets på kort.

Ejendomsvurderinger kort
Ejendomsvurderinger på kort. Se ejendomsværdi og grundværdi

Boligsiden giver dig her svar på en række centrale spørgsmål om, hvad du bør vide om de nye ejendomsvurderinger:

Det er oplysninger fra Vurderingsstyrelsen, som danner grundlag for denne artikel. I tilfælde af spørgsmål til artiklens indhold, vil Boligsiden gøre sit bedste for at besvare dem. Boligsiden henviser samtidig til Vurderingsstyrelsen for yderligere oplysninger.   

LÆS OGSÅ: Ny boligskat 2024: Dette skal du vide

Bliv klogere på de nye ejendomsvurderinger:

Hvad er en offentlig ejendomsvurdering?
Den offentlige ejendomsvurdering er statens skøn over, hvor meget din bolig er værd.

Det er den offentlige ejendomsvurdering, som ligger til grund for den boligskat, som hver enkelt boligejer betaler.

Herpå hviler det grundlæggende præmis om, at jo mere din bolig er værd, desto højere skatter skal du i udgangspunktet betale.

Staten vurderer blandt andet en ejendoms værdi ud fra parametre som størrelse, stand, opførelsessår og beliggenhed.

Den offentlige ejendomsvurdering kan ikke sammenlignes med boligens egentlige handelsværdi, hvis boligen skulle sælges i dag.

En af grundene til det er, at der ikke er blevet lavet nye ejendomsvurderinger siden 2011, og de eksisterende ejendomsvurderinger afspejler således ikke boligens nuværende værdi.

Det er blandt andet derfor, at der er nye, offentlige ejendomsvurderinger på vej, så de kommende boligskatter bygger på opdaterede og mere retvisende oplysninger. 

På boliger, der er til salg, kan du finde de hidtidige offentlige vurderinger på en given boligs præsentationsside på Boligsiden.

Desuden kan du finde ejendomsvurderinger for en stor del af landets boliger, hvis du klikker på Solgte fra topmenuen af Boligsiden og søger på en ejendoms adresse.

Læs mere om offentlige ejendomsvurderinger på Vurderingsstyrelsens hjemmeside her.
Hvorfor kommer der nye ejendomsvurderinger?
De offentlige ejendomsvurderinger har været suspenderet siden 2011, og siden da er der ikke foretaget nye ejendomsvurderinger.

Derfor har mange boligejere oplevet, at deres boligskatter har været mere eller mindre fastfrosne siden 2011 – også selv om deres bolig har ændret værdi siden da i takt med boligmarkedets udvikling.

Dette skyldes, at de offentlige ejendomsvurderinger er med til at bestemme, hvor meget hver enkelt boligejer skal betale i boligskat.

De nye, offentlige ejendomsvurderinger har således til formål at danne et mere retvisende og tidssvarende grundlag for boligskatterne ud fra, hvad en bolig er værd i dag og fremadrettet.
Hvordan bliver værdien af min ejendom vurderet?
Vurderingsstyrelsen har det primære ansvar for de nye ejendomsvurderinger.

Til det er der blevet oprettet et nye vurderingssystem, som er datadrevet, og som benytter oplysninger fra forskellige offentlige myndigheder såsom Plandata, Tinglysningen, Bygnings- og Boligregistret (BBR) med videre.

Du har selv pligt til at opdatere, hvilke informationer der står skrevet om din bolig i BBR-registret.

Vær derfor opmærksom på, om disse informationer løbende stemmer overens med din bolig, da dette blandt andet kan få betydning for dine fremtidige boligskatter.

Læs mere om BBR-oplysningerne her.

Det nye vurderingssystem er desuden baseret på en beregningsmodel, som automatisk tager højde for din bolig samt en række referencesager, som din bolig sammenlignes med.

På den baggrund fremskrives der en kvadratmeterpris ud fra karakteristika om selve grunden såsom beliggenhed, herunder eksempelvis afstand til skoler, kyst og motorvej.

Dertil indebærer vurderingen også data om selve boligen, herunder opførselssår, byggematerialer, areal med videre.  

Du kan læse mere om, hvordan din bolig bliver vurderet, på Vurderingsstyrelsens hjemmeside her.
Disse vurderinger skal du holde øje med
Den endelige vurdering for 2020
Denne vurdering er begyndt at rulle ud til boligejerne, og efter planen skal alle have modtaget den inden udgangen af 2023.

Det er 2020-vurderingen, som ligger til grund for din boligskat i årene 2021, 2022 og 2023.
Du kan se de offentlige ejendomsvurderinger for 2020, som ligger klar nu, her.

Den foreløbige vurdering for 2022
Fra 12. september kan boligejerne se skattemyndighedernes foreløbige skøn over vurderingen for 2022.

Det er den foreløbige vurdering for 2022, som bruges til boligbeskatningen i 2024.
Der er tale om en foreløbig vurdering, da den endelige version endnu ikke er klar.

Forsinkelserne gør, at du ikke kan klage eller lave indsigelser i forhold til din foreløbige vurdering, hvilket et bredt politisk flertal har besluttet.

Den endelige vurdering for 2022:
På grund af forsinkelser ventes den endelige ejendomsvurdering for 2022 først at være klar i løbet af første halvår af 2025.

Først fra da af vil det være muligt for dig som boligejer at kunne klage og rette eventuelle fejl i din foreløbige vurdering for 2022.

I tilfælde af, at der har været fejl i din foreløbige 2022-vurdering, vil du enten få penge tilbage eller skulle betale et restbeløb.
Tages der forbehold for eventuelle usikkerheder i min ejendomsvurdering?
Der kan være flere usikkerheder forbundet med at udregne en ejendoms værdi.

Af den grund har man valgt at vedtage et forsigtighedsprincip, der betyder, at boligejerne i sidste ende kommer til at betale en skat, der svarer til 20 procent under det, der ellers er estimeret på baggrund af ejendomsvurderingen.

Læs mere om forsigtighedsprincippet her på Vurderingsstyrelsens hjemmeside.
Hvad skal jeg være særligt opmærksom på, når jeg modtager min nye ejendomsvurdering for 2020?
Når du modtager din nye ejendomsvurdering for 2020, vil dine boligskatter blive genberegnet for perioden 2021 til 2023.

Det betyder, at såfremt ens vurdering er højere end i 2011, har man betalt for lidt i boligskat i 2021 til 2023. Og omvendt, at hvis ens vurdering er lavere end i 2011, så har man betalt for meget i boligskat i de seneste tre år.

Efterreguleringen vil ikke have den store betydning for ejendomsværdiskatten, da denne er underlagt et skattestop frem til 1. januar 2024.

Men det kan få betydning for grundskylden, som kun er omfattet et skatteloft, og dermed vil blive beregnet fra den seneste vurdering. Skatteloftet gør dog, at din grundskyld maksimalt kan stige med 6,4 procent i 2021 og 2,8 procent om året i 2022 og 2023.

Dermed kan du opleve, at du enten skal tilbagebetale en restskat, hvis du har betalt for lidt i boligskat fra 2020 og frem, ligesom du kan få penge retur, hvis du har betalt for meget i forhold til den nye vurdering.

Her er det vigtigt, at dette gælder den aktuelle ejer af boligen. Så har du købt en ejendom i perioden 2021 til 2023, hvor der er betalt for lidt i grundskyld, vil du som den aktuelle ejer af ejendommen hæfte for restskatten, også selv om der har været en tidligere ejer i perioden.

Du kan læse mere om ejerskifte i forhold til betaling af grundskyld her.

Vær opmærksom på, at en højere skat for grundskyld i udgangspunktet bliver indfrosset, og derfor vil du ikke mærke det i din økonomi med det samme, medmindre du har frameldt dig dette.

Indefrysningsordningen er rentefri til og med 2023. Fra 2024 og fremover vil der løbende vil komme rente på den indefrosne grundskyldsbetaling, som du dog ikke behøver at betale, før du sælger din bolig. Læs mere om indfrysningsordningen her.

Skal du have penge tilbage, er der en tilbagebetalingsordning. Skal du have penge tilbage, vil du få besked via digital post, når din afgørelse er klar.
Hvornår får jeg min nye ejendomsvurdering?
Der vil løbende blive sendt nye ejendomsvurderinger ud til boligejerne i 2023.

De nye ejendomsvurderinger, som sendes ud her, tager udgangspunkt i din boligs estimerede værdi for 1. januar 2020.

Således vil de ejendomsvurderinger, som sendes ud i 2023, lægge til grund for boligbeskatningen i 2021 til 2023.

Planen er nemlig, at der med det nye vurderingssystem løbende vil komme nye, opdaterede ejendomsvurderinger, hvor alle ejendomme i udgangspunktet modtager en ny vurdering hvert andet år.

Forud for, at du modtager din nye ejendomsvurdering, vil du modtage en deklaration, som viser de oplysninger, din nye vurdering vil bygge på.

Er du enig i den deklaration, skal du ikke foretage dig noget. Er du uenig, skal du sende en indsigelse inden for fire uger.

Læs mere om, hvordan du sender en indsigelse her.

Sådan er rækkefølgen for 2020-vurderinger
Ifølge Vurderingsstyrelsen vil helårshuse, sommerhuse og ejerlejligheder modtage de nye ejendomsvurderinger for 2020 i løbet af 2023.

Fra 2024 forventes det, at blandt andet erhvervsejendomme, ejendomme med andelsbolig, landbrugsejendomme, skovejendomme og udlejningsejendomme vil modtage vurderingen for 2020.
Læs mere om rækkefølgen for at modtage nye vurderinger her.

Og her kan du i øvrigt se, hvor i landet Vurderingsstyrelsen planlægger at udsende de nye ejendomsvurderinger og hvornår.

Hvad gør jeg, hvis jeg er uenig i min ejendomsvurdering?
Klagemuligheder for 2020-vurdering:
Er du uenig i den 2020-vurdering, du har modtaget, har du mulighed for at indsende en klage til Skatteankestyrelsen.

Du har dog først mulighed for at indsende en klage, når du har modtaget en besked fra det offentlige om, at din klageadgang er åbnet. Denne vil du modtage i digital post.

Herefter har du en frist på 90 dage til at indsende din klage til Skatteankestyrelsen. Vær opmærksom på, at hvis du vil klage over din ejendomsvurdering for 2020, koster det et gebyr på 1.100 kroner.

Læs mere om, hvordan du klager her. Og her kan du læse om, hvad du bør overveje forud for din klage.

Ændringer i forventede 2022-vurdering:
Vær opmærksom på, at du ikke kan klage eller lave indsigelser i forhold til din forventede 2022-vurdering. Dette er først en mulighed, når de endelige vurderinger for 2022 er klar i 2025.

Hvis du mener, der er markante fejl i foreløbige vurdering for 2022, kan du kontakte Vurderingsstyrelsen, som vil undersøge fejlen.

Ønsker du at få ændret din foreløbige vurdering, skal du selv rette henvendelse til Vurderingsstyrelsen.

Du kan læse mere om ændringer i de foreløbige vurderinger her.
Vil min boligskat stige eller falde som følge af de nye ejendomsvurderinger?
Som eksisterende boligejer vil du enten få en skattelettelse eller en skatterabat, når det nye boligskattesystem træder i kraft den 1. januar 2024.

Dette sker umiddelbart, uanset hvordan din nye ejendomsvurdering udarter sig, da det er politisk bestemt, at det nye boligskattesystem ikke skal ramme nuværende boligejere økonomisk.

De nye satser for boligskatten, som indtræffer i starten af 2024, er nemlig markant lavere, og derfor vil cirka otte ud af ti boligejere opleve, at boligskatten er mindre, end den er nu.

Således vil størstedelen af boligejerne få skattelettelser på boligskatten, uanset om ens bolig er steget i værdi i forhold til de nye ejendomsvurderinger.

Fremgår det af din nye ejendomsvurdering, at din bolig er steget så meget i værdi, at de overgår de førnævnte skattelettelser, indtræffer en særlig skatterabat.

Den gør, at så længe du bliver boende i boligen, vil du slippe for at skulle betale de ekstra penge, som du ellers stod til at skulle betale.

Men når du flytter fra boligen efter 1. januar 2024, falder denne skatterabat bort, og de nye ejere af boligen vil således skulle betale det fulde beløb af de boligskatter, der er beregnet på baggrund af boligens nyvurderede værdi.

Det samme gælder for dig, hvis du køber en ejendom efter den 31. december 2023, som er skæringsdatoen. Her vil du skulle betale det fulde beløb på baggrund af det nye boligskattesystem.

SKAT har lavet en skatteberegninger, som giver et pejlemærke for, hvor meget du cirka kan forvente at skulle betale i boligskat fremover. Den finder du her.