Har du købt bolig efter 1. januar 2021? Så skal du være opmærksom på dette

Foto: Unsplash

Hvis du har købt bolig efter 1. januar 2021, skal du være ekstra opmærksom, når kommunen efterregulerer grundskylden for 2021, 2022 og 2023.

Hvis du er ny ejer af en bolig og har købt boligen efter 1. januar 2021, så skal du være opmærksom på, hvis der er ændringer til grundskylden – altså den skat, som boligejere betaler for selve grunden, som en ejendom ligger på.

Den tidligere ejer af boligen har nemlig betalt grundskyld for 2021, 2022 og 2023 på baggrund af en foreløbig ejendomsvurdering for 2020, da de endelige vurderinger ikke har været færdige.

De endelige 2020-vurderinger er imidlertid færdige nu, hvilket betyder, at der for øjeblikket udsendes mange endelige 2020-vurderinger ud.

Med offentliggørelsen af de endelige 2020-vurderinger er det muligt at gøre regningen op, da der kan være blevet betalt for meget eller for lidt i grundskyld på baggrund af de foreløbige vurderinger. Således vil kommunerne foretage en efterregulering, hvor de enten opkræver eller tilbagebetaler det restbeløb, der eventuelt måtte være mellem de foreløbige og de endelige vurderinger. 

Og selv om det er den gamle ejer, som potentielt har betalt for meget eller for lidt i grundskyld, så er reglerne sådan, at det er den aktuelle ejer af boligen, som hæfter for efterreguleringen.

Så du, som har købt bolig efter 1. januar 2021, vil altså være den, som den eventuelle efterregulering falder tilbage på – også selv om du ikke har boet i ejendommen i den samlede periode.

Undersøg købsaftalen, hvis du får opkrævning for en periode, hvor du ikke selv har ejet boligen

I tilfælde af, at du står over for en efterregulering af grundskylden for din bolig, bør du undersøge, hvad der står i købsaftalen mellem dig og boligens tidligere ejer.

Som regel indeholder købsaftalen en såkaldt refusionsopgørelse, hvor køber og sælger aftaler, hvordan opkrævninger og udbetalinger fra kommunen skal håndteres, efter købet er indgået.

Læs mere om efterreguleringer af grundskylden her på Vurderingsportalen.

Psst… Er du stadig lidt i tvivl om, hvad de nye ejendomsvurderinger har af betydning for dig som nuværende eller kommende boligejer? Så tjek Boligsidens temaside om boligskat ud, hvor du finder guides og nyheder om emnet, ligesom du kan se, hvad boliger i Danmark betaler i boligskat via kort. Du finder temasiden om boligskat her.