Ny undersøgelse: Så mange har ændret boligplaner på grund af boligskatten for 2024

solgte huse

Foto: Boligsiden

I Boligsidens nye brugerundersøgelse svarer over halvdelen af boligejere, at udsigten til det nye boligskattesystem ikke har ændret deres boligplaner. For de boligejere, der omvendt har ændret deres boligplaner som følge af boligskatten for 2024, er der særlig én bekymring, som fylder.

Om lidt under en måned træder nye ændringer i boligskatten i kraft i Danmark.

Dermed får boligejerne noget nyt at skulle forholde sig til, når vi hopper ind i det nye år 2024.

De nye boligskatteændringer har været længe undervejs, og det ændrer grundlæggende på satsen for boligskatterne herhjemme.

Det skyldes blandt andet, at der nu løbende skal komme nye og mere tidssvarende ejendomsvurderinger, som skal danne grundlag for boligbeskatningen.

Med andre ord får boligejerne ny grund at stå på fra årsskiftet, når det kommer til boligskatten.

Derfor kan boligskatteændringerne naturligt sætte tankerne i gang hos nogle – for hvad kommer ændringerne i praksis til at betyde for boligmarkedet? For ens boligs værdi? Og ens økonomi forbundet med boligen?

Og gør de nye boligskatteændringer, at man nu bør må omlægge sine boligplaner?

Sidste spørgsmål har Boligsiden spurgt sine brugere om i en ny spørgeskemaundersøgelse.

Her viser det sig, at for 66 procent af de boligejere, som har besvaret spørgsmålet, har de kommende boligskatteændringer ikke givet anledning til at ændre på deres boligplaner.

”Både i medierne og gennem vores egne undersøgelser på Boligsiden er det blevet beskrevet, at boligskatteændringerne vækker bekymring hos flere boligejere, blandt andet fordi at ændringerne kan skabe rystelser på boligmarkedet,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør på Boligsiden, og tilføjer:

”Og den slags usikkerhed om fremtiden kan jo gøre, at nogle vælger at sadle om og ændre på deres boligplaner. At det ikke er tilfældet for over halvdelen af boligejerne i vores undersøgelse, er i og for sig fornuftigt.”

Hun fortsætter:

”Det er i nemlig vigtigt at understrege, at selv om der ofte bliver præsenteret fremtidsprognoser for boligmarkedets udvikling, så er der ingen, der med sikkerhed ved, hvad udfaldet bliver. Boligmarkedet lever på mange måder sit eget liv, hvor dens slags prognoser ikke altid holder stik. Af den grund kan det også være spildt at ændre på sine boligplaner på grund af panik og bekymringer om fremtiden. Derfor råder vi altid til, at ens boligplaner først og fremmest bestemmes ud fra ens personlige situation og behov.”

Derfor har flest ændret boligplaner

Mens over halvdelen af de boligejere, der har besvaret Boligsidens spørgeskemaundersøgelse, har svaret, at de ikke har ændret deres boligplaner på grund af udsigterne til det nye boligskattesystem i 2024, så er der faktisk nogle, som har.

Således har 17 procent svaret, at de kommende boligskatteændringer har været årsag til, at de har ændret deres boligplaner. De resterende 17 procent har svaret ”ved ikke” til spørgsmålet.

Dykker man længere ned i svarene, har flertallet af de 17 procent, som har ændret boligplaner, gjort det, fordi de frygter, at deres bolig taber værdi som følge af boligskatteændringerne.

Derfor har 24 procent af dem enten solgt eller sat deres bolig til salg før tid for at undgå et værditab på deres bolig, mens 40 procent af dem har overvejet at sælge af samme grund.

”Vi kan se, at flere af de boligejere, som enten har eller overvejer at sælge deres bolig, fordi de frygter, at boligen taber værdi som følge af boligskatteændringerne, i overvejende grad er bosat omkring hovedstadsområdet. Det giver god mening, da det især er her, at boligskatterne står til at stige,” siger Birgit Daetz og fortsætter:

”De vil ikke selv kunne mærke stigningen i boligskatten, fordi dem, der ejer og har overtaget en bolig før 31. december 2023, får en skatterabat, som gør, at boligskatten ikke stiger for dem. Men for fremtidige boligejer vil boligskatten være højere. Det betyder, at hvis man sælger boligen fra 2024, så vil køberne måske kræve et nedslag i prisen, fordi deres månedlige udgifter knyttet til boligen vil være højere. Af den grund vil der i nogle tilfælde være grundlag for, at boligen taber værdi, hvis de sælger efter årsskiftet.”

Sådan har vi gjort:

I perioden 13. oktober 2023 til og med 20. november 2023 har Boligsiden kørt en spørgeskemaundersøgelse omhandlende boligskatten for 2024 blandt Boligsidens brugere.

I spørgeskemaundersøgelsen blev der blandt andet stillet nedenstående spørgsmål, som nærværende artikel tager udgangspunkt i:

Spg. 1: Har udsigten til det nye boligskattesystem ændret dine boligplaner?

Spg. 1a: På hvilken måde har det nye boligskattesystem ændret dine boligplaner?

I alt besvarede 2.048 spørgsmål 1, mens spørgsmål 1a fik 296 besvarelser.

Vil du vide mere om de kommende boligskatteændringer?

På Boligsiden kan du finde mere information om de kommende ændringer i boligskatten.

Dyk eksempelvis ned i vores temaside om boligskatten 2024. Her finder du relevante guides, nyheder, video og podcast om boligskatteændringerne.

Alternativt kan du slå en adresse op på Boligsidens boligskattekort. Kortet giver overblik over boligers nye og tidligere ejendomsvurderinger samt grundværdier og viser den forventede boligskat for 2024.

Søger du efter bolig på Boligsiden, kan du også se den nye ejendomsvurdering for 2022 samt den forventede boligskat for 2024 på præsentationssiden for boliger til salg og solgte boliger

Find mere om